Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

V areáli univerzity v Nitre sa rozrástol vzácny druh orchidey

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Prilbovka biela (Cephalanthera damasonium) rastie roztrúsene v podraste drevinovej vegetácie.

Nitra 11. mája (TASR) - V areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre vyrástol vzácny a chránený druh orchidey, prilbovky bielej. Jej náletový výskyt spozorovali pracovníci univerzity už pred 30 rokmi, postupne sa v areáli značne rozrástla, skonštatovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová. Spoločenská hodnota jedného exempláru tejto vzácnej rastliny je 200 eur, celková hodnota porastu v areáli SPU je zhruba 80.000 eur.

Prilbovka biela (Cephalanthera damasonium) rastie roztrúsene v podraste drevinovej vegetácie. Vstavačovité rastliny rastú takmer výlučne na menej kontaminovaných substrátoch so správnou pôdnou reakciou, s nižším obsahom dusíka a v symbióze s pôdnymi hubami, povedal Alexander Fehér z Fakulty európskych štúdií a regionálneho rozvoja SPU.

Odborná verejnosť zaregistrovala vzácny výskyt tohto druhu v intraviláne mesta Nitra, ale aj v Pohraniciach, Hosťovej a Čechynciach. Svoj domov však má v Zoborských vrchoch, odkiaľ určite prišla aj do univerzitného areálu, tvrdí Fehér. Podľa platnej legislatívy tento druh môže byť dôvodom aj na vyhlásenie chráneného územia, ak ide o výskyt v prírodnom prostredí.