Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V areáli ZŠ v Medzilaborciach odhalili súsošie Alexandra Duchnoviča

Na archívnej snímke socha Alexandra Duchnoviča. Foto: TASR - Marek Klekner

Autorom súsošia je sochár Juraj Čutek.

Medzilaborce 8. septembra (TASR) - Súsošie Alexandra Duchnoviča a jeho žiakov odhalili v uplynulých dňoch v areáli Základnej školy (ZŠ) na ulici Duchnovičovej v Medzilaborciach. Ako TASR informoval člen občianskeho združenia (OZ) Rusínska obroda a Labirsky Rusyny Jozef Badida, vzniklo na sochárskom sympóziu Oleny Mandičovej-Šinály, ktoré sa pod záštitou Nadácie Drevený kostolík Habura konalo v Habure.

"Samozrejme, tento návrh nebol náhodný, pretože zapadá do koncepcie budovania marketingovej značky 'Medzilaborce – Hlavné mesto Rusínov', ktorej cieľom je zlepšiť turistický potenciál a zároveň podporiť rusínsky ráz regiónu," uviedol Badida.

Ako ďalej povedal, ambíciou Miestnej organizácie Rusínskej obrody na Slovensku (MO ROS), ale aj OZ Labirsky Rusyny je snaha neustále posúvať medzilaborecký región dopredu a stavať na tom, čo je im najbližšie - rusínskej kultúre, jazyku a bohatej histórií Rusínov.

Podľa správkyne nadácie Daniely Palaščákovej vo výraznej miere k realizácii sochy dopomohla dotácia z fondu na podporu kultúry národnostných menšín Kult Minor, ale predovšetkým podporovatelia, sponzori a priaznivci nadácie.

Autorom súsošia je sochár Juraj Čutek. "Ústrednou plastikou diela je Alexander Duchnovič, ktorý v ruke drží knihu s vyobrazeným rusínskym znakom a vôkol neho sú jeho žiaci. Ide o symboliku 'okresávania' študentov vo výchovnom procese a zároveň akýsi pomyselný múr chrániaci rusínsky jazyk a ich kultúru," doplnil Badida.

Na slávnostnom akte odhalenia súsošia sa zúčastnili zástupcovia nadácie, primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský, zástupcovia mesta, MO ROS, OZ Labirsky Rusyny a ďalší hostia vrátane žiakov, rodičov a učiteľov ZŠ na ulici Duchnovičovej.