Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Vo vybraných základných školách v Leviciach pribudnú retenčné nádrže

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Technické riešenie spočíva v zachytávaní dažďovej vody z maximálnej možnej plochy striech jednotlivých budov.

Levice 31. mája (TASR) – V areáloch štyroch vybraných základných škôl v Leviciach vznikajú retenčné nádrže. Mesto Levice začalo s realizáciou projektu Zhromažďovanie dažďových vôd, ich využitie a likvidácia, na ktorý získalo nenávratný finančný príspevok vo výške 484.678 eur z Ministerstva životného prostredia SR. Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú sumu 510.187 eur, informovala Adriana Macáková z levického mestského úradu. Práce by mali trvať šesť mesiacov.

Cieľom projektu je zmiernenie negatívnych dôsledkov zmeny klímy osadením retenčných nádrží, vsakovacích objektov a vytvorením dažďovej záhrady na Základnej škole (ZŠ) Andreja Kmeťa na Ul. M. R. Štefánika 34, ZŠ Saratovská 85, ZŠ na Ul. sv. Michala 42 a ZŠ Gyulu Juhásza – Juhász Gyula Alapiskola na Ul. J. Jesenského v Leviciach.

Technické riešenie spočíva v zachytávaní dažďovej vody z maximálnej možnej plochy striech jednotlivých budov. Následne bude zachytená voda regulovane a postupne využívaná na zavlažovanie zelených plôch v areáloch škôl.