Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V B. Štiavnici je výstava približujúca jej architektonický vývin

Na snímke pohľad na historické centrum Banskej Štiavnice. Foto: TASR/Dušan Hein

Ako pre TASR uviedla vedúca výskumu Katarína Vošková, terénny výskum ukončili v závere septembra 2021.

Na archívnej snímke Starý zámok v Banskej Štiavnici.
Foto: TASR Ján Krošlák
Banská Štiavnica 13. novembra (TASR) – Výstavu, ktorá prezentuje najnovšie výsledky terénneho výskumu v centre Banskej Štiavnice s cieľom detailnejšieho spoznania urbanisticko-architektonického vývinu tohto starobylého baníckeho mesta, možno v týchto dňoch vidieť v historických priestoroch gotických pivníc detašovaného pracoviska Fakulty architektúry a dizajnu STU na Radničnom námestí 2.

Ako pre TASR uviedla vedúca výskumu Katarína Vošková, terénny výskum ukončili v závere septembra 2021. „Tento výskum sa realizoval odborníkmi aj so zámerom zapojenia študentov rôznych vedných odborov. Medzinárodný týždňový multidisciplinárny workshop bol určený nielen na výskum samotný, ale najmä na rozšírenie vzdelania pre študentov relevantných vedných odborov pri ochrane architektonického dedičstva,“ priblížila Vošková.

V rokoch 2018 – 2020 sa už úspešne realizovali prvé dve časti výskumu - Románska a gotická Banská Štiavnica. V poslednom ročníku sa workshop a jeho teoretická časť obmedzil vo výskume na Námestie svätej Trojice. „V roku 2021 bolo zámerom výskum a dokumentáciu rozšíriť o zmapovanie stredovekej architektúry ostatnej časti centra mesta,“ uviedla Vošková.

V prvých etapách projektu boli skúmané a dokumentované stavby najstaršie - románske okolo hlavnej uličnej osi A. Kmeťa a Striebornej ulice. V roku 2020 sa výskum rozšíril o stavby na Námestie sv. Trojice, kde domy nadväzujú na pôvodné banské štôlne. V roku 2021 je zámerom rozšíriť výskum stredovekej zástavby na celé centrum mesta.

Študentské multidisciplinárne workshopy s názvom Jesenná univerzita architektúry a výstavy, ktoré prezentujú výsledky vždy novej etapy vedeckého výskumu, sa uskutočňujú v spolupráci a pod záštitou ICOMOS Slovensko a Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Doteraz bolo realizovaných 11 ročníkov na rôzne témy ochrany a vhodnej prezentácie kultúrneho dedičstva. Odborné prednášky na témy a výsledky prác študentov boli doposiaľ vždy zhrnuté a prezentované v odborných zborníkoch, v jednom prípade aj vo vedeckej monografii. Projekt sa konal s finančným prispením Ministerstva kultúry Slovenskej republiky v rámci programu Obnovme si svoj dom.