Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Babinej by mala vyrásť nová štvrť s rodinnými domami

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR – Štefan Puškáš

O výstavbu rodinných domov v obci je podľa starostky veľký záujem.

Babiná 28. septembra (TASR) - Nová štvrť s približne 35 parcelami pre výstavbu rodinných domov, by mala v najbližších rokoch vyrásť v Babinej v okrese Zvolen. Obec si od toho sľubuje zastabilizovanie počtu pôvodných obyvateľov, a tiež pritiahnutie mladých rodín.

"Aktuálne prebiehajú v danej lokalite jednoduché pozemkové úpravy. Obec práve schvaľuje všeobecné zásady pre umiestnenie pozemkov," povedala TASR starostka Jana Gregušová.

Asi 30 percent päťhektárovej rozlohy lokality vlastní obec, zvyšok je v majetku fyzických osôb. "Počítame, že celý proces rokovaní s majiteľmi bude prebiehať ešte asi jeden rok," doplnila starostka.

Dôležitá pre výstavbu novej štvrte bude aj prístupová cesta, ktorú treba postaviť v dĺžke asi 600 metrov, a tiež ďalšia potrebná infraštruktúra. Súčasťou bude aj športovo-rekreačný areál. Ako však starostka dodala, prvé postavené domy by tam mohli byť najskôr o päť rokov.

O výstavbu rodinných domov v obci je podľa nej veľký záujem. "Okrem atraktívnej polohy máme aj výhodu v tom, že sme mimo hlavnej trasy cesty Zvolen - Krupina," pripomenula.

V dedine s približne 540 obyvateľmi pribudlo za uplynulých 15 rokov okolo 20 nových rodinných domov. Tým sa ale možnosti na ich výstavbu vyčerpali. Nová lokalita má preto vytvoriť ďalšie príležitosti.