Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Bánovciach nad Bebravou znížili počet nádob na triedený odpad

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Diana Semanová

V záujme zachovania frekvencie vývozu odpadu preto mesto pristúpilo k zníženiu počtu zelených nádob na sklo o 22 kusov.

Bánovce nad Bebravou 27. októbra (TASR) - Samospráva Bánoviec nad Bebravou pristúpila k zníženiu počtu nádob na triedený odpad na území mesta. Opatrením sleduje zachovanie frekvencie vývozu odpadu. Novinkou je i označenie nádob čipom. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.

"Legislatívne úpravy zákona o odpadoch priniesli zmenu minimálnych štandardov triedeného zberu, t. j. množstva triedeného odpadu, za ktoré mesto neplatí, ale ťarchu nesú organizácie zodpovednosti výrobcov," pripomenula samospráva.

V záujme zachovania frekvencie vývozu odpadu preto mesto pristúpilo k zníženiu počtu zelených nádob na sklo o 22 kusov. "Zmeny sa dotknú aj modrých kontajnerov na papier, ktorých počet bude znížený o šesť nádob, a žltých kontajnerov na plast, kde uberieme 11 nádob v rámci celého mesta," priblížila radnica. Množstvo triedeného odpadu v žltých nádobách sa podľa nej znížilo aj vďaka zavedenému zálohovaniu plastových fliaš a plechoviek.

Naďalej podstatným však podľa samosprávy zostáva stláčanie odpadu tak v prípade plastov, ako aj kartónov či tetrapakových obalov. "Najmä pri triedení papiera prax ukazuje, že počty nádob sú dostatočné v prípade, že občania kartónové krabice rozrežú a stlačia na plocho. Do nádob sa tak zmestí oveľa viac odpadu a prostredie stojísk zostane čisté. Nadrozmerný odpad, ktorý sa do nádob nezmestí, je možné bezplatne odovzdať na zbernom dvore," ozrejmila.

Novinkou pri vývoze odpadu v Bánovciach nad Bebravou je označenie nádob čipom, ktorého cieľom je zlepšenie evidencie nádob a kontroly vývozov. "Všetky nádoby na separovaný zber už sú označené čipom, ďalej čipy mesto umiestni na nádoby na kuchynský odpad a následne na kontajnery na zmesový komunálny odpad. Mesto zároveň postupne vymieňa plechové nádoby za plastové z dôvodu menšej váhy a lepšej manipulácie," dodala radnica.