Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V bánovskej nemocnici obmedzujú niektoré výkony jednodňovej chirurgie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Bánovská nemocnica podľa vedúcej sestry jednodňovej zdravotnej starostlivosti aj v súčasnosti vykonáva väčšinu zákrokov spadajúcich pod jednodňovú zdravotnú starostlivosť.

Bánovce nad Bebravou 13. júla (TASR) – Počas letných mesiacov vykonajú v Nemocnici Agel v Bánovciach nad Bebravou mesačne asi 140 zákrokov jednodňovej chirurgie. Pre niektoré operačné výkony je však leto obmedzujúcim faktorom. Informovala o tom vedúca sestra jednodňovej zdravotnej starostlivosti Andrea Kusá.

Bánovská nemocnica podľa nej aj v súčasnosti vykonáva väčšinu zákrokov spadajúcich pod jednodňovú zdravotnú starostlivosť. Výhodou sú krátke čakacie časy a tiež fakt, že tu nemajú problém zabezpečiť na tieto operácie personál.

"Počas leta sú však práve pre diskomfort v dôsledku tepla obmedzené napríklad operácie varixov (potreba nosenia kompresných pančúch). V lete je pre vysoké teploty náročnejšie aj pooperačné obdobie. Máme vyššie riziko zdĺhavejšieho hojenia rán, vyššie riziko vzniku infekcií operačných rán,"
informovala Kusá s tým, že je potrebné dodržiavať zásady, aby sa hojenie rán po operácii neskomplikovalo.

Ako dodala, starostlivosť o každú pooperačnú ranu je individuálna, podľa odporučenia lekára. V zásade platí ranu držať v suchu, obväz nenamáčať. Preväz sa väčšinou realizuje v chirurgickej ambulancii. Pokiaľ by bolo nevyhnutné preväz operačnej rany vykonať doma, treba dodržiavať aseptické zásady, teda preväz realizovať čistými, umytými, vydezinfikovanými rukami, ranu jemne dezinfikovať, prekryť čistým, najlepšie sterilným gázovým štvorcom a následne prelepiť, obviazať.