Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici pripravia knihovníkom seminár o slovenskej kultúre

Na snímke priestory Verejnej knižnice Mikuláša Kováča na banskobystrickom sídlisku Sásová v stredu 6. marca 2024. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Témou aktuálneho ročníka, ktorý sa uskutoční v druhej polovici mája, bude slovenská kultúra a jej prezentácia doma a v zahraničí.

Banská Bystrica 22. apríla (TASR) - Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Banskej Bystrici a občianske združenie Pro Bibliothecae pripravujú 23. ročník medzinárodného odborného seminára TLib pre knihovníkov a informačných špecialistov. Témou aktuálneho ročníka, ktorý sa uskutoční v druhej polovici mája, bude slovenská kultúra a jej prezentácia doma a v zahraničí. TASR o tom informovala PR manažérka knižnice Soňa Šóky.

Odborný seminár pre knihovníkov má byť venovaný prezentácii a propagácii slovenskej kultúry a Slovákov v domácom i zahraničnom priestore. Na podujatí sa zúčastnia odborníci z pamäťových a fondových inštitúcií zo Slovenska, Česka a Poľska.

"Zámerom seminára bude tiež diskusia o súčasnom poslaní knižníc a pamäťových a fondových inštitúcií pri pozitívnej prezentácii slovenskej kultúry, ako aj kultúry zahraničných Slovákov. Zároveň budú nastolené otázky, ako knižnice môžu svojimi aktivitami napomáhať jej rozvoju, respektíve formulovať požiadavky na tvorivejší a kvalitnejší prístup k nej," priblížila Šóky.

Súčasťou odborného seminára bude aj ôsmy ročník fóra mladých knižnično-informačných špecialistov. Témou bude pohľad na slovenskú kultúru ako príležitosť pre mladých odborníkov. "Popri mnohých úspechoch mladých odborníkov v oblasti kultúry existuje aj množstvo problémov, ktoré si vyžadujú komplexnosť riešenia. Je potrebné vytvárať priaznivé podmienky na sebarealizáciu, tvorivosť a kariérny rast mladých odborníkov v kultúrnom sektore," vysvetlila Šóky.

Odborný seminár TLib sa v spoločenskej sále ŠVK uskutoční 21. a 22. mája, knižnica žiada aktívnych účastníkov a ďalších záujemcov o účasť o vyplnenie registračného formuláru na webe inštitúcie. Seminár z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.