Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici si pripomenú vznik 1. oddelenia úrazovej chirurgie

Na snímke recepcia urgentného príjmu počas oficiálneho uvedenia do prevádzky urgentného príjmu II. typu vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici v utorok 12. februára 2019. Foto: TASR - Dušan Hein

Vzniklo v roku 1953 a pacientom s úrazmi začalo poskytovať starostlivosť na 30 lôžkach v kompletnom rozsahu vrátane hrudnej a brušnej traumatológie.

Banská Bystrica 5. júna (TASR) - V tomto roku si Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici pripomína 70 rokov od založenia prvého oddelenia úrazovej chirurgie na Slovensku. Vzniklo v roku 1953 a pacientom s úrazmi začalo poskytovať starostlivosť na 30 lôžkach v kompletnom rozsahu vrátane hrudnej a brušnej traumatológie. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

"Toto výročie predstavuje pre nás dôležitý míľnik, ktorý nás spája s históriou našej odbornosti a jej tradicionalistickým odkazom. Klinika úrazovej chirurgie v Banskej Bystrici je aj dnes jedným z významných centier úrazovej medicíny na Slovensku a veríme, že jej renomé sa nám podarí udržať aj v budúcnosti," konštatoval prednosta II. kliniky úrazovej chirurgie SZU Rooseveltovej nemocnice Radomír Gajdoš, ktorý je zároveň hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre úrazovú chirurgiu.

Prvým primárom oddelenia bol Imrich Hudec, považovaný za zakladateľa slovenskej úrazovej chirurgie. Oddelenie viedol 27 rokov a vypracoval aj základnú učebnicu úrazovej chirurgie, uznávanú v celej vtedajšej Československej republike. V roku 2016 sa oddelenie stalo II. klinikou úrazovej chirurgie SZU. Vzhľadom na rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti a širokú multiodborovú spoluprácu patrí medzi významné centrá pre liečbu úrazov v SR. V rámci spolupráce s detskou nemocnicou participuje aj na ošetrovaní poranení detí.

"Verím, že úspešný 70-ročný príbeh úrazovej chirurgie je aj do budúcna silnou inšpiráciou pre celý kolektív a výrazne prispeje k rozvoju celej kliniky," zdôraznila riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.