Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici Ústredie výroby vystaví najlepšie detské práce

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava v SSM potrvá do 3. septembra.

Banská Bystrica 14. júna (TASR) – V Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici otvoria vo štvrtok (15. 6.) výstavu V krajine remesiel 2023, ktorá návštevníkom priblíži viac ako 400 vybraných detských prác. Zároveň vyhlásia výsledky 9. ročníka výtvarno-remeselnej súťaže osem až 16-ročných detí, ktorú pripravilo Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV). TASR o tom informovala manažérka múzea Dana Kurtíková.

"ÚĽUV vyhlasuje súťaž detskej remeselnej tvorivosti každý druhý rok od roku 2007. Do aktuálneho ročníka bolo zaslaných 639 súťažných prác z rôznych základných škôl, umeleckých, ale aj výtvarno-remeselných kurzov v centrách voľného času, kultúrno-osvetových strediskách zo všetkých kútov Slovenska. Spoločným menovateľom kreativity a remeselnej tvorby z prírodných materiálov bola detská fantázia a šikovné ruky," konštatovala projektová manažérka ústredia Alena Pastorková.

Rozhodnúť o najlepších prácach nebolo jednoduché. "Odborná porota udelila spolu 85 ocenení, z toho 12 prvých miest, 20 druhých, 21 tretích miest a 29 uznaní. Tromi oceneniami vyzdvihla dôležitosť práce pedagógov, ktorí mladých remeselníkov na súťaž pripravovali," dodala Pastorková.

Podľa ÚĽUV nárast prihlásených súťažných prác oproti minulým rokom podčiarkuje zmysluplnosť súťaže a svedčí o tom, že systematickou prácou s deťmi a mladými sa posilňuje u nich vedomie kultúrnej identity, manuálna zručnosť a výtvarná kreativita.

Výstava v SSM potrvá do 3. septembra.