Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici vznikla nová zložka OS SR doktrinálne centrum

Na snímke Banská Bystrica. Foto: TASR - Ján Krošlák

Úlohou novej zložky OS bude okrem tvorby doktrín, štandardov a predpisov, aj príprava spoločného veliteľstva na operačnej úrovni, ktoré má plánovať a riadiť všetky operácie.

Banská Bystrica 1. októbra (TASR) - Doktrinálne centrum a organizačné jadro pre vytvorenie spoločného operačného veliteľstva so sídlom v Banskej Bystrici vzniklo vo štvrtok ako nová zložka Ozbrojených síl (OS) SR. TASR o tom informoval Štefan Zemanovič, hovorca OS SR.

"Vznikom doktrinálneho centra vypĺňame jednu z medzier v štruktúre OS. Tvorba doktrinálneho prostredia a rýchla reakcia na zmeny, ktoré pred nás stavajú aktuálne a budúce bezpečnostné výzvy, je to, čo moderné OS potrebujú, okrem modernizácie výzbroje a pripraveného personálu. Zároveň na tomto mieste vzniká organizačné jadro budúceho spoločného operačného veliteľstva. Bude odpoveďou na poznatky, ktoré máme nielen z pôsobenia v operáciách v zahraničí, skúseností našich spojencov, ale i poznatkov z riadenia operácií na operačnom a strategickom stupni. Zároveň nám umožní zefektívniť pôsobenie v domácom krízovom manažmente vrátane boja s pandémiou COVID-19," konštatoval náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko, ktorý velenie odovzdal novému designovanému veliteľovi brigádnemu generálovi Martinovi Michalkovi. Na funkciu prichádza z pozície zástupcu veliteľa pozemných síl.

Úlohou novej zložky OS bude okrem tvorby doktrín, štandardov a predpisov, aj príprava spoločného veliteľstva na operačnej úrovni, ktoré má plánovať a riadiť všetky operácie. Tieto úlohy bude Spoločné operačné veliteľstvo plniť naprieč celým spektrom operácií, od domáceho krízového manažmentu, akým je pomoc pri katastrofách a živelných pohromách, až po rozhodujúce vojenské operácie na obranu zvrchovanosti a územnej celistvosti SR. Zároveň sa má podieľať na podpore medzinárodných operácií a plnení záväzkov.