Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

FOTO: Banská Bystrica zriadila odberové miesto na testovanie COVID-19

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta spustila do prevádzky veľkokapacitné mobilné odberové miesto (MOM) na odber vzoriek na testovanie COVID -19, ktoré sa nachádza v priestoroch bývalej dočasnej autobusovej stanice na Mičinskej ceste v Banskej Bystrici, 9. septembra 2020. Foto: TASR - Ján Krošlák

Na odberové miesto na Mičinskej ceste môže prísť občan iba na základe vydaného COVID passu.

Banská Bystrica 9. septembra (TASR) – Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici spustila v stredu do prevádzky veľkokapacitné odberové miesto, kde berú vzorky indikovaným občanom na testovanie na COVID-19. Je na parkovisku na Mičinskej ceste, kde bola kedysi dočasná autobusová stanica. Je k dispozícii pondelok až piatok od 8.00 do 16.00 h. Denne by tam mali vykonať asi 300 odberov, čo je zvýšenie doterajšej kapacity.

"Zriadenie miesta nebolo jednoduché, pretože v okolí nemocnice sa nenachádza kapacitne vyhovujúce voľné priestranstvo. Oslovili sme preto zástupcov mesta, ktorí nám vyšli v ústrety, vypožičali priestor parkoviska a boli nápomocní pri vybavení potrebnej administratívy," zdôraznila generálna riaditeľka Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková.

Podľa nej účelom zriadenia a prevádzky tohto miesta je zvýšenie dennej kapacity odberu biologického materiálu pre laboratórnu diagnostiku na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 u indikovaných pacientov. Zlepší sa tak logistika, urýchli proces odberu a odbremení lôžkové oddelenie infektológie od náporu testovaných, ktorých bolo doteraz v objekte s náročným prístupom denne okolo stovky. Testovať v areáli tzv. starej nemocnice budú už len samoplatcov, ktorí požiadajú o vyšetrenie po predchádzajúcom objednaní sa na telefónnom čísle 048/433 5315. Zaplatia zaň 65 eur.



Na odberové miesto na Mičinskej ceste môže prísť občan od 8.00 do 16.00 h iba na základe vydaného COVID passu. Vstup do areálu riadia policajti, ktorí kontrolujú, či má osoba COVID pass. K dispozícii sú štyri pracoviská - registrácie a troch odberových miest. Dve miesta sú prístupné peši a na jednom odoberajú stery testovaným sediacim v aute.

Podľa vedenia Rooseveltovej nemocnice veľkokapacitný priestor vybudovali z pokynu svojho zriaďovateľa - ministerstva zdravotníctva, ktorého cieľom je vytvoriť podobné miesta vo všetkých krajských mestách a rovnako zvýšiť kapacitu testovania občanov na COVID-19, ako aj pripravenosť na možné zhoršenie epidemiologickej situácie.