Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Banskej Štiavnici ukončili obnovu radničnej kaplnky

Na snímke Námestie sv. Trojice. Banská Štiavnica, 3. júna 2020. Foto: EASYFOTO TASR - Jana Vodnáková

Kaplnka je komunikačne prepojená so zasadacou miestnosťou radnice sklenými dverami. Bude slúžiť na propagačné a prezentačné účely.

Banská Štiavnica 8. februára (TASR) – V Banskej Štiavnici ukončili po vyše pol roku obnovu jednej z najcennejších častí tamojšej radnice – Kaplnky sv. Anny. Práce vyšli na 265.000 eur, dotáciu poskytlo Ministerstvo financií SR a peniaze zo svojho rozpočtu vyčlenilo aj mesto Banská Štiavnica. Pre TASR to uviedol Juraj Chrenko z mestského oddelenia výstavby, územného plánu a životného prostredia.

"V nedávnej minulosti kaplnka slúžila ako kancelársky priestor. Neskôr tam bol sklad kníh. Cieľom obnovy a reštaurovania bolo citlivé spojenie prinavrátenia pôvodného vzhľadu kaplnky s rešpektovaním aktuálnej potreby využitia priestoru," priblížil.

Po predchádzajúcej komplexnej obnove dreveného krovu historickej radnice sa tak obnovy dočkala aj Kaplnka sv. Anny. Samotnej realizácii ale predchádzal reštaurátorský výskum a návrh na reštaurovanie a vypracovaná bola realizačná projektová dokumentácia.

Práce pozostávali najmä z odstránenia nadbytočných vrstiev omietok, ich začistenie a vytmelenie poškodených častí. Zrealizovalo sa tiež základné výtvarné scelenie a retuš malieb a ich reštaurovanie. Zreštaurovali sa kamenné prvky, ktoré boli objavené v kaplnke a torzo točitého schodiska a gotickej pätky.

"Zaujímavou súčasťou obnovy kaplnky bolo navýšenie podlahy do úrovne vstupných dverí a súčasne vytvorenie presklenej časti podlahy, cez ktoré je viditeľná pôvodná podlaha s podsvietením," uviedol Chrenko. Vzácnosťou je aj objavený a zreštaurovaný konsekračný kríž. "Často býva najstaršou maliarskou výzdobou stredovekých kostolíkov," pripomenul.

Kaplnka je komunikačne prepojená so zasadacou miestnosťou radnice sklenými dverami. Bude slúžiť na propagačné a prezentačné účely.