Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Banskobystrickom kraji pribudli ďalšie Centrá práce s mládežou SPACE

Ilustračná fotografia Foto: TASR

Sú to miesta pre mladých ľudí, kde sa budú môcť rozvíjať, inšpirovať, motivovať, osobnostne rásť, aby sa v budúcnosti vedeli lepšie zamestnať a žiť plnohodnotný život, uvádza kraj na sociálnej sieti.

Zvolen 31. mája (TASR) – Ďalšie Centrá práce s mládežou SPACE určené najmä pre zraniteľných a znevýhodnených mladých ľudí od 13 do 30 rokov, pribudli v týchto dňoch vo Zvolene, Banskej Štiavnici a v Banskej Bystrici. Za ich vznikom stojí Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý ich zriaďuje s podporou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Ako informuje BBSK, mladí ľudia nájdu v centrách na jednom mieste odborných pracovníkov, kariérnych poradcov, psychológov či lektorov, ktorí im pomôžu pri ich osobnostnom a kariérnom rozvoji.

"Sú to miesta pre mladých ľudí, kde sa budú môcť rozvíjať, inšpirovať, motivovať, osobnostne rásť, aby sa v budúcnosti vedeli lepšie zamestnať a žiť plnohodnotný život,"
uvádza BBSK na sociálnej sieti.

Služby centier môžu využiť žiaci základných a stredných škôl, absolventi, matky bez pracovných skúsenosti a bez ukončeného vzdelania, nezamestnaní mladí ľudia, súčasní a bývalí klienti Centier pre deti a rodiny, mladí z marginalizovaných rómskych komunít či utečenci z Ukrajiny.

Prvé takéto centra kraj otvoril pred niekoľkými dňami v Lučenci a v Rimavskej Sobote. Ide o unikátne centrá tohto typu na Slovensku a zároveň pilotný projekt, ktorý má za úlohu overiť tento model práce s mládežou, aby sa postupne mohol rozšíriť do celého Slovenska.

Úlohou centier je zároveň prepájanie kľúčových inštitúcií a organizácií v danom regióne tak, aby mladí ľudia dostali na jednom mieste komplexné informácie o možnostiach ich ďalšieho rozvoja. Kraj v tomto smere na spoluprácu oslovil 403 takýchto organizácií. Zároveň spustil webovú stránku www.tvojspace.sk, kde záujemcovia nájdu všetky potrebné informácie o Centrách práce s mládežou SPACE v BBSK.

Projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje vo výške takmer 3,5 milióna eur.