Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Banskobystrickom kraji sa chrípka ešte naplno neprejavila

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

V tomto týždni RÚVZ eviduje v absolútnych číslach 2000 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 660 osôb na 100.000 obyvateľov.

Banská Bystrica 25. októbra (TASR) – Akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípka sa v Banskobystrickom kraji ešte zatiaľ naplno neprejavili. Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého kraja, zaznamenali v porovnaní s uplynulým týždňom viac než 16-percentný pokles ARO a zhruba o 11 percent nižší výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO). TASR o tom informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

"Klesajúca tendencia ochorení sa prejavuje aj v medziročnom porovnaní. V prípade ARO o 53 percent a CHPO až o 83 percent. Dôvodmi tohto niekoľkotýždňového vývoja môže byť aj počasie, ale najmä fakt, že väčšina obyvateľov nosí rúška v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. Podľa odborníkov je toto obdobie a pokles chorých ideálne, aby sa občania dali zaočkovať," konštatovala Tolnayová.

V tomto týždni RÚVZ eviduje v absolútnych číslach 2000 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 660 osôb na 100.000 obyvateľov. Najviac ich je v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Žiar nad Hronom. CHPO sa vyskytli len v 38 prípadoch, čo je chorobnosť okolo 12 osôb na 100.000 ľudí. Najvyšší počet pacientov je v okrese Poltár. Z hľadiska veku ochorenia najviac postihujú seniorov a ekonomicky aktívne obyvateľstvo.