Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Banskobystrickom kraji výrazne stúpla chorobnosť na chrípku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vzostup chorobnosti RÚVZ považuje za primeraný ročnému obdobiu aj dlhoročnému priemeru

Banská Bystrica 20. septembra (TASR) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zaznamenal v 38. týždni výrazný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku. Počet chorých je však nižší ako v rovnakom období minulého roka, informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

„Podľa analýzy hlásení 58 % lekárov pre deti a dorast a 43 % lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji možno konštatovať, že výskyt ARO v tomto regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 36 % a výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) o 42 %,“ priblížila Tolnayová. V porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 je však počet prípadov nižší, v prípade ARO o 61 %, v prípade CHPO o 76 %.

Vzostup chorobnosti RÚVZ považuje za primeraný ročnému obdobiu aj dlhoročnému priemeru. „Na ARO je tu v súčasnosti v absolútnych číslach chorých vyše 1700 ľudí. Predstavuje to prepočítanú chorobnosť takmer 552 na 100.000 osôb. Počet chorých na CHPO je aktuálne 49, čo je chorobnosť 16 osôb na 100.000 obyvateľov,“ doplnila Tolnayová.

Najvyšší počet pacientov s ARO hlásia v 38. týždni okresy Rimavská Sobota, Revúca, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Na chrípku a jej podobné ochorenia trpí najviac pacientov v okrese Žarnovica, nasledujú okresy Zvolen a Banská Bystrica.