Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Banskej Štiavnici otvorili výstavu minerálov so zameraním na kremeň

Na snímke Slovenské banské múzeum Kammerhof v Banskej Štiavnici 12. mája 2016. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Ako informuje SBM, výstava pozostáva z bannerov s fotografiami rôznych odrôd kremeňa, ktoré boli zapožičané zo Slovenského národného múzea – Múzea Andreja Kmeťa v Martine.

Banská Štiavnica 4. novembra (TASR) - Výstavu minerálov a fotografií Alberta Russa s názvom Kremeň – Kráľ nerastov, sprístupnili v týchto dňoch v priestoroch Kaplnky sv. Ignáca v Kammerhofe Slovenského banského múzea (SBM) v Banskej Štiavnici.

Ako informuje SBM, výstava pozostáva z bannerov s fotografiami rôznych odrôd kremeňa, ktoré boli zapožičané zo Slovenského národného múzea – Múzea Andreja Kmeťa v Martine. Autorom bannerov je pracovník tohto múzea Andrej Bendík. O fotografie sa postaral fotograf minerálov Albert Russ z Bratislavy. "Na fotografiách sú zachytené ukážky vzoriek kremeňa zo slovenských aj zahraničných lokalít," približuje výstavu SBM. Exponáty – ukážky vzoriek minerálov a hornín – sú zo zbierok SBM.

Ako SBM ďalej informuje, kremeň patrí medzi najrozšírenejšie minerálne druhy v zemskej kôre. Je významným horninotvorným minerálom. "Z rudných žíl Banskej Štiavnice pochádzajú aj nádherné historické nálezy drúz tmavofialového ametystu. Ďalšou formou kremeňa typickou pre Banskú Štiavnicu sú ukážky holubníkového (žezlového) kremeňa. Tento mimoriadne pôsobivý typ kremeňa možno považovať za symbol štiavnických minerálov a je zobrazený aj v logu CHKO Štiavnické vrchy," uvádza SBM.

Výstava bude sprístupnená počas otváracích hodín expozície Kammerhof – Baníctvo na Slovensku, a to do 30. apríla 2023.