Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Banskobystrický kraj otvoril už niekoľko lyžiarskych bežeckých tratí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Novinkou tejto sezóny je, že Záhradnícke a rekreačné služby mesta Banská Bystrica upravia trate až v troch pohoriach.

Banská Bystrica 6. decembra (TASR) – Hneď v niekoľkých lokalitách Banskobystrického kraja mohli ľudia už uplynulý týždeň začať využívať bežkárske trate. Napomohlo tomu intenzívne sneženie, ako aj rýchla práca tých, ktorí sa o bežkárske trate starajú.

V okolí Banskej Bystrice je takto upravených hneď niekoľko trás. „Tešíme sa, že bežkári už môžu využívať napríklad okruh okolo Jelenskej skaly,“ uviedla pre TASR Petra Šuhajdová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus. „Záhradnícke a rekreačné služby mesta Banská Bystrica v tejto lokalite medzi Šachtičkami a Donovalmi vytvorili dokonca aj stopu, čo ocenia priaznivci klasického štýlu lyžovania,“ doplnila.

Úprave bežkárskych tratí sa venovali už aj v Park Snow Donovaly. Ich ratrak upravil zatiaľ bez stopy trasu na Krám, okruhy Močiare a Polianka a malé okruhy priamo v obci Donovaly, pri hoteli Smrekovec a nad osadou Bully.

Upravené trasy sú už k dispozícii aj na Skalke. Upravený je štadión, in-line okruh a trasa do Bystrického sedla zatiaľ bez stopy. V sedle Čertovica je upravený Malý líščí okruh a Čertovická v celkovej dĺžke šesť kilometrov.

Novinkou tejto sezóny je, že Záhradnícke a rekreačné služby mesta Banská Bystrica upravia trate až v troch pohoriach. Ku Kremnickým a Starohorským vrchom pribudla aj trasa vo Veľkej Fatre, zo sedla Malý Šturec smerom na Kráľovu studňu v celkovej dĺžke šiestich kilometrov. Upravovať budú aj okruh na kúpalisku v Banskej Bystrici.

OZ Kordícky hrebenák, ktoré sa stará o Kordícku zvážnicu, spevnilo parkovacie plochy. Prístup k bežkárskym tratiam skvalitnili aj v lokalite Látky - Mláky na Podpoľaní. V lokalite Pohanské na Horehroní sa pred sezónou venovali skvalitneniu značenia bežkárskych tratí a ak to snehové podmienky dovolia, tak aj rozšíreniu počtu bežkárskych trás.

„Za bežkovanie sa síce neplatí povinne, ale dnes už je komunita bežkárov zvyknutá podporiť údržbu tratí dobrovoľným finančným príspevkom. Uvedomujú si, že za upravenými trasami je veľa ľudskej práce, ako aj financií alokovaných v strojoch, pohonných látkach a inom potrebnom vybavení,“ uviedla Daniela Chrančoková z KOCR Banskobystrický kraj Turizmus. „My sa aktívne podieľame na podpore bežkovania rôznymi formami, jednou z nich je napríklad predaj funkčnej outdoorovej čelenky. Výťažok z predaja po sezóne putuje na podporu konkrétneho projektu v tejto téme,“ doplnila.

Samotný Banskobystrický samosprávny kraj prispel na údržbu bežkárskych tratí sumou takmer 30.000 eur.