Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Počet chrípkových aj respiračných ochorení v BBSK sa výrazne znížil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V aktuálnom kalendárnom týždni tohto roka je o 56 percent menej respiračných ochorení a o 66 percent menej chorých na chrípku, ako v 13. kalendárnom týždni roku 2019, porovnala Tolnayová.

Banská Bystrica 29. marca (TASR) – Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) v 13. kalendárnom týždni v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) opätovne a výrazne klesol. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Výskyt ARO je nižší o 37 percent a CHPO o viac ako polovicu. Počet prípadov je tiež nižší, ako bol vlani v tomto istom čase. V aktuálnom kalendárnom týždni tohto roka je o 56 percent menej respiračných ochorení a o 66 percent menej chorých na chrípku, ako v 13. kalendárnom týždni roku 2019,“ porovnala Tolnayová.

RÚVZ v rámci BBSK podľa jej údajov aktuálne eviduje 2084 chorých na ARO, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť 665 prípadov na 100.000 obyvateľov. V prípade CHPO je chorobnosť 30 ľudí na 100.000 obyvateľov.

Najviac chorých na ARO je podľa jej slov v okrese Zvolen, nasledujú okresy Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom, Revúca a Žarnovica. „Čo sa týka CHPO, najviac pacientov je taktiež v okresoch Zvolen, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom,“ dodala hovorkyňa.