Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V B. Bystrici absolvovali predštátnicovú prax prví študenti medicíny

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, archívne foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Rooseveltova nemocnica sa na vzdelávaní zdravotníkov podieľa predovšetkým na pôde fakúlt SZU.

Banská Bystrica 31. marca (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici absolvovalo predštátnicovú prax prvých 42 študentov šiesteho ročníka medicíny. V aktuálnom semestri sa realizuje klinická predštátnicová prax z vnútorného lekárstva, od nasledujúceho akademického roka by sa už prax budúcich lekárov mala týkať viacerých odborov. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Banskobystrická nemocnica je dlhodobo vzdelávacou základňou Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) v oblasti vzdelávania sestier. V tomto roku rozšírila spoluprácu aj v oblasti postgraduálneho vzdelávania medikov Lekárskej fakulty SZU. Prvá skupina desiatich študentov nastúpila na internú kliniku koncom februára, študenti sa striedali v týždňových intervaloch. Štvrtá skupina začala s praxou v nemocnici 20. marca.

Podľa vedenia nemocnice je spojenie vzdelávania, vedy a výskumu pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti mimoriadne dôležité. "Naším cieľom je byť učiacou sa organizáciu a trvale sa zlepšovať," skonštatovala riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

Rooseveltova nemocnica sa na vzdelávaní zdravotníkov podieľa predovšetkým na pôde fakúlt SZU. Na vedecko-pedagogickú činnosť má od roku 2015 vytvorenú aj samostatnú organizačnú zložku.

"Procesy vzdelávania sa snažíme kontinuálne rozvíjať, o čom svedčí aj obnovenie tradície pravidelného organizovania vedecko-pracovných schôdzí nemocnice, vybudovanie moderného edukačného centra či rozvoj vedeckej lekárskej knižnice," doplnil vedúci oddelenia pre vedu, výskum a vzdelávanie Igor Martuliak.