Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Bábkové divadlo na Rázcestí uvedie novú rozprávku O medúzke

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V rozprávke je prítomný moment hľadania, snahy pochopiť seba samého a ostatných.

Banská Bystrica 13. marca (TASR) - Rozprávkový príbeh japonského autora Joshitoma Imaeho s názvom O medúzke uvedie v nedeľu 19. marca o 16.00 h banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí (BDNR). Ide vôbec o prvú japonsko-slovenskú bábkovú spoluprácu v tomto divadle, keďže za výpravou stojí japonská scénografka Yumi Mráz Hayashi.

"Príbeh rozprávky približuje ťažkosti malej medúzy, ktorá sa narodí iná, štvorhranná, keďže všetky medúzy sú okrúhle. V rozprávke sa postupne diváci zoznamujú s medúzkinou výlučnosťou, s ťažkosťami, s pocitmi smútku a osamelosti, ktoré z toho vyplývajú," približuje hru divadlo.

V rozprávke je prítomný moment hľadania, snahy pochopiť seba samého a ostatných. "To môže viesť k vnútornému uspokojeniu a pochopeniu svojej odlišnosti a tiež odlišnosti tých ostatných a k šťastnému koncu. To je základná myšlienka príbehu. Rozprávanie je pre deti šancou zoznámiť sa s čarovným morským svetom," informuje BDNR.

Predstavenie je určené pre deti od troch rokov, je v slovenčine a v posunkovom jazyku. Režisérkou je Zoja Mikotová z ČR.

Inscenáciu realizuje BDNR v rámci projektu MOFEM, divadlo mobility & emocionality & flexibility. Jeho cieľom je osloviť znevýhodnené skupiny divákov, umožniť im prístup k divadelnému umeniu. Táto snaha je súčasťou témy divadelnej inklúzie počas procesu komunikácie s publikom.

Predstavenie je realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja a Ministerstva kultúry SR a pod záštitou Veľvyslanectva Japonska v SR.