Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Beluji pribudli náučné tabule, približujú prírodné okolie i históriu

Na snímke náučná tabuľa venovaná územiu európskeho významu Stará hora 2. februára 2021. Foto: EASYFOTO - Lukáš Mužla

V budúcnosti by obec k tabuliam chcela dobudovať aj prístrešky a oddychové miesta.

Beluj 3. februára (TASR) – V obci Beluj v okrese Banská Štiavnica pribudlo v závere roka päť nových náučných tabúľ, ktoré približujú históriu obce i okolitú prírodu. Obci doposiaľ podobná turistická infraštruktúra chýbala, návštevníkov však v poslednom období pribúda. Pre TASR to povedala starostka obce Monika Zlesíková.

„Doteraz sme nemali informačné ani náučné tabule, z ktorých by sa návštevníci mohli dozvedieť, kde sa nachádzajú, aké má obec historické pamiatky a v akom prírodnom prostredí sa nachádza,“ uviedla Zlesíková. Päticu náučných tabúľ preto pripravili tak, aby prezentovali chránené územia európskeho významu v okolí, historické pamiatky obce aj rôzne zaujímavosti. V budúcnosti by obec k tabuliam chcela dobudovať aj prístrešky a oddychové miesta.

Podľa starostky je v Banskej Štiavnici už cítiť pretlak návštevníkov, mnohí ľudia preto vyhľadávajú skôr okolité obce. „Aj my sme zaznamenali tento záujem, napríklad v obecnom múzeu. Viditeľný je nárast počtu cykloturistov,“ potvrdila Zlesíková.



Nové náučné tabule v Beluji nie sú prepojené náučným chodníkom, takmer všetky sa však nachádzajú na modrej turistickej trase. Dve tabule popisujú územia európskeho významu Sitno a Stará Hora, jedna sa nachádza na vrchu nazývanom Kiepa. „Nachádza sa tu kríž, ktorý bol súčasťou takzvanej krížnej cesty z Prenčova na Beluj. Za pekného počasia je tu vynikajúci výhľad na Sitno a Krupinskú planinu,“ prezradila Zlesíková s tým, že v okolí obce návštevníci najviac ocenia nedotknutú prírodu či náhodné stretnutia s množstvom živočíchov.