Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V bojnickej zoo vybudovali rehabilitačnú stanicu pre mačku divú

ZOO Bojnice Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Zoo podľa neho len nedávno dostavala rehabilitačnú stanicu pre mačku divú, patrí k najväčším v Európe, ak nie je najväčšou.

Bojnice 19. augusta (TASR) - Národná zoologická záhrada Bojnice vybudovala vo svojom areáli rehabilitačnú a karanténnu stanicu pre mačku divú. Odborníci tam budú poskytovať pomoc zraneným jedincom, ktorých chcú potom naspäť vypúšťať do voľnej prírody.

"Jedným z našich najdôležitejších poslaní je aj podporiť a rozmnožovať populáciu mačky divej, ako aj rysa karpatského v slovenskej faune. To sa nám darí a máme dobré výsledky vďaka našim chovateľom a zoológom," načrtol pre TASR hovorca zoo Pavel Procner.

Zoo podľa neho len nedávno dostavala rehabilitačnú stanicu pre mačku divú, patrí k najväčším v Európe, ak nie je najväčšou. "V súčasnosti sa so stanicou zabezpečujú kolaudačné procesy, ale dobudovaná definitívne bola v júni tohto roka. Čakáme tak na kolaudáciu, po ktorej by sme chceli začať s procesmi, potrebnými v tejto stanici," doplnil.

Procner pripomenul, že odborníci i z bojnickej zoo sa snažia zabrániť hybridizácii mačky divej, teda jej kríženiu s mačkou domácou. "Chceme zabrániť aj príbuzenským kríženiam mačky divej, aby sa populácia umiestňovala na miesta, kde ku kríženiam nedochádza. Aby sme mohli opäť posilniť populáciu," ozrejmil.

Rehabilitačná stanica bude v prvom rade slúžiť pre zranené, hendikepované mačky divé, ktoré do zoo privezú z voľnej prírody. "Budeme sa ich snažiť ošetriť, zrehabilitovať ich, prinavrátiť im pôvodnú kondíciu a vrátiť ich do voľnej prírody," dodal hovorca zoo.

Stanicu zoo vybudovala v rámci cezhraničného projektu Hledáme kočku, pozor, divokou!, kde je partnerom.