Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

V Botanickej záhrade SPU vznikla rýchliareň jedlých a liečivých húb

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Doboš

Projekt bol financovaný z Grantovej agentúry SPU a prostredníctvom projektu MushROOM.

Nitra 17. decembra (TASR) – Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre zriadila v skleníku svojej botanickej záhrady rýchliareň jedlých a liečivých húb. Projekt bol financovaný z Grantovej agentúry SPU a prostredníctvom projektu MushROOM.

Nové zariadenie bude slúžiť ako pokusná báza na overovanie laboratórnych výsledkov vedeckovýskumných úloh. „Zároveň bude aj experimentálnou učebňou pre študentov všetkých troch stupňov štúdia a poslucháčov univerzity tretieho veku. Z pohľadu mikroklimatických podmienok je rýchliareň počas jari, jesene a zimy určená prioritne na pestovanie hlivy ustricovitej. Počas leta môžeme v priestoroch pestovať napríklad húževnatec jedlý, koralovec ježovitý, lesklokôrovku lesklú a ďalšie teplomilnejšie, farmaceuticky a potravinársky hodnotné druhy jedlých a liečivých húb,“ uviedol Marcel Golian z katedry zeleninárstva fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva.

Podľa jeho slov bude priestor slúžiť aj na výučbu predmetu jedlé a liečivé huby a záhradníctvo. „Zároveň tu budú na svojom výskume pracovať študenti a autori záverečných prác zameraných na technológiu pestovania vybraných druhov húb a na overenie závislosti obsahu bioaktívnych látok v hlive ustricovitej od zloženia pestovateľského substrátu,“ dodal Golian.