Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Ulicami centra Bratislavy prejde popoludní Trojkráľový sprievod

Na archívnej snímke Trojkráľový sprievod v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Podujatie sa začne o 14.30 h na nádvorí Bratislavského hradu. Vyletí z neho hviezdne svetlo, ktoré kráľom ukáže cestu.

Bratislava 6. januára (TASR) - Počas sobotnej slávnosti Zjavenia Pána sa v centre Bratislavy uskutoční Trojkráľový sprievod. Ústrednou témou sprievodu je putovanie mudrcov za svetlom, ktoré ich vedie k dieťaťu v jasličkách. Návštevníci budú môcť vidieť v uliciach hlavného mesta mudrcov z ďalekých končín na koňoch či ťave.

Podujatie sa začne o 14.30 h na nádvorí Bratislavského hradu. Vyletí z neho hviezdne svetlo, ktoré kráľom ukáže cestu. Ku kráľom a pastierom sa pripoja zástavníci, bubeníci, deti a pozvaní sú i všetci, ktorí chcú rozšíriť sprievod.

Na trase spoločného putovania sa odohrajú ďalšie divadelné výstupy. Sprievod sa zakončí na Hlavnom námestí pri živom betleheme, kde hviezda zastane a králi odovzdajú dary Ježiškovi. Darom pre všetkých prítomných bude záverečný koncert.

V mnohých hlavných mestách Európy sa na sviatok Troch kráľov usporadúva výpravný sprievod ulicami. V roku 2019 sa uskutočnil prvý Trojkráľový sprievod v Bratislave.

Na archívnej snímke kraľ Melichar odovzdáva dar na konci Trojkráľového sprievodu na Hlavnom námestí v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer


V Bratislave budú pre Trojkráľový sprievod dopravné obmedzenia


V centre Bratislavy budú v sobotu od 14.30 h do približne 15.30 h dopravné obmedzenia. Dôvodom je Trojkráľový sprievod. Na sociálnej sieti o tom informovala polícia Bratislavského kraja.

"Z dôvodu konania sa podujatia s názvom Trojkráľový sprievod bude dochádzať k dopravným obmedzeniam týkajúcich sa priebežného uzatvorenia Palisád od Bratislavského hradu, Hodžovho námestia, Suchého mýta po Michalskú bránu," priblížili policajti.

Premávku budú usmerňovať hliadky dopravnej polície. Vodičov v tejto súvislosti vyzvala, aby sa riadili jej pokynmi a zvýšili svoju pozornosť a opatrnosť.