Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Bratislave budujú nové kino Edison Filmhub

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Program ponúkne festivalový film, slovenskú tvorbu, študentské filmy či kvalitný mainstream.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Edison Filmhub je názov nového kina a kaviarne, ktoré v Bratislave buduje spoločnosť Film Europe. Tá zverejnila prvé vizualizácie pripravovaného prvého butikového kina, ktoré sa bude nachádzať na Baštovej ulici. Nadviazať má na vyše dvojročnú prevádzku kina s rovnakým názvom v centre Prahy. TASR o tom informoval PR manažér Marek Suchitra.

Edison Filmhub má podľa neho nadviazať na bohatú tradíciu jednosálových kín: "Mnohé z nich po digitalizácii v centre Bratislavy zanikli. Diváci prišli o jedinečné komorné filmové prostredia, ktoré kultivovali bratislavského genia loci." Nové kino má byť prijemným prostredím, v ktorom budú mať diváci možnosť stráviť celý deň. Dve kinosály budú v dopoludňajších hodinách slúžiť na prednášky, prezentácie alebo študentské či seniorské projekcie. Do kinosály bude prúdiť denné svetlo s výhľadom na zeleň.

V dvoch kinosálach sa bude premietať osemkrát denne. Program ponúkne festivalový film, slovenskú tvorbu, študentské filmy či kvalitný mainstream. "V dramaturgii kina nebudú chýbať diskusie, cykly, filmové festivaly či iné kultúrne podujatia." dodal Suchitra s tým, že prvé podujatie si budú môcť diváci vychutnať už o pár dní. Pripravovaný priestor Edison Filmhub bude počas festivalu Biela noc (17. 9 - 3. 10.) hostiť výstavu Doroty Sadovskej.

Architektúra a dizajn celého priestoru sa budú niesť v minimalistickom duchu, doplnené interiérovými prvkami typickými pre 30. roky minulého storočia. Túto kombináciu inšpirovanú kinom v Prahe realizuje architektonické štúdio JRKVC. "Peter Jurkovič a Kristína Tomanová dokázali v komorných priestoroch vytvoriť štedré zázemie pre dve pohodlné kinosály a dizajnovú kaviareň. Majú skvelý cit pre kombináciu moderných a minimalistických prvkov s útulnými a teplými kontrastami. Na materiálovom a svetelnom dizajne kinosál spolupracujeme so štúdiom Crafting Plastics," priblížil projekt jeden z jeho autorov Dominik Hronec.

Otvorenie kina naplánovali na koniec roka 2022.