Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Bratislave je prvou dávkou vakcíny zaočkovaných 56,9 % obyvateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mesto Bratislava má šancu dosiahnuť kolektívnu imunitu proti ochoreniu COVID-19. Pre dosiahnutie tohto cieľa je podľa magistrátu potrebné, aby bolo zaočkovaných aspoň 75 percent obyvateľov Bratislavy.

Bratislava 14. júla (TASR)- V Bratislave je prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaných 56,9 percenta obyvateľov. Druhú dávku vakcíny dostalo už 49,4 percenta Bratislavčanov. Informovalo o tom hlavné mesto.

"Na 75-percentnú zaočkovanosť prvou dávkou potrebujeme mať zaočkovaných ešte 80.000 Bratislavčaniek a Bratislavčanov," uviedol magistrát na sociálnej sieti.

Mesto Bratislava má šancu dosiahnuť kolektívnu imunitu proti ochoreniu COVID-19. Pre dosiahnutie tohto cieľa je podľa magistrátu potrebné, aby bolo zaočkovaných aspoň 75 percent obyvateľov Bratislavy. Túto hranicu si určilo mesto po konzultácii s odborníkmi.

"Ak budeme mať dostatočný počet zaočkovaných, títo dokážu svojou imunitou ochrániť aj tých nezaočkovaných, lebo nebudú vhodné podmienky na komunitné šírenie vírusu," skonštatovala bratislavská samospráva. Poukazuje na možnosť sa dať v sobotu (17. 7.) zaočkovať vo veľkokapacitnom očkovacom centre v priestoroch Národného futbalového štadióna v Bratislave, a to aj bez pozvánky.

Pre čo najrýchlejšie dosiahnutie kolektívnej imunity prichádza hlavné mesto spolu s Dopravným podnikom Bratislava so súťažou o 60 celoročných predplatných cestovných lístkov na MHD. Chce ňou motivovať tých, ktorí sa ešte rozhodujú, či sa dajú zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, a zároveň odmeniť tých, ktorí už zaočkovaní sú.