Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V Bratislave naďalej pokračujú v rekonštrukcii bábkového divadla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Komplexná rekonštrukcia pozostáva z obnovy pôvodnej administratívnej budovy a výstavby novej časti budovy, teda divadelnej sály a foyeru vo dvore.

Bratislava 14. februára (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v rekonštrukcii Bratislavského bábkového divadla (BBD), ktoré má vo svojej správe. Zrealizované sú už viaceré dôležité stavebné časti, hotové sú aj vizualizácie interiéru. TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman. Rekonštrukciu začal kraj v auguste 2021.

"Kompletne vynovené budú foyer, javisko i hľadisko. Divadlo bude mať aj úplne nové svetelné, zvukové a javiskové technológie. Bude to divadlo 21. storočia a zároveň najmodernejšie bábkové divadlo na Slovensku," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Komplexná rekonštrukcia pozostáva z obnovy pôvodnej administratívnej budovy a výstavby novej časti budovy, teda divadelnej sály a foyeru vo dvore. Aktuálne sú dokončené izolácie podláh, omietky. Osadené sú tiež nové okná v historickej aj novej časti divadla. Namontovaný bol výťah, dokončené sú viaceré rozvody. Práce budú pokračovať ďalej v interiéri.

Novinkou budú zelené strechy umiestnené nad divadelnou sálou divadla. Znížia sa tým náklady na vykurovanie aj chladenie budovy. Zvýši sa tiež zvuková izolácia. Okrem toho bude zelená strecha zadržiavať zrážkovú vodu. Má mať tiež vizuálny efekt.

Predstavenia BBD si môžu diváci zatiaľ naďalej pozrieť v priestoroch Radošinského naivného divadla. Na domovskú adresu sa má vrátiť v sezóne 2023/2024.

Vedenie kraja sa rozhodlo oživiť projekt obnovy divadla v roku 2018. Rekonštrukcia sa síce spustila, avšak zhotoviteľ zo stavby odišiel a dielo nechal nedokončené. V roku 2019 samosprávny kraj projekt prepracoval a požiadal o udelenie súhlasu od stavebného úradu aj krajského pamiatkového úradu. Spustenie rekonštrukcie však oddialila petícia obyvateľov za záchranu lipy, ktorú sa napokon podarilo zachrániť a zapracovať do projektovej dokumentácie.

Bratislavské bábkové divadlo vzniklo v roku 1957 pod názvom Štátne bábkové divadlo. V Bratislavskom kraji je jediným "kamenným" bábkovým divadlom.