Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Bratislave objavili pieskovcový kváder minimálne zo stredoveku

Na archívnej snímke Radničná ulica. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Rýchla komisia zvolaná Krajským pamiatkovým úradom Bratislava rozhodla, že ostane na mieste. Nález však zadokumentovali.

Bratislava 3. novembra (TASR) - V centre Bratislavy, na rohu Radničnej a Laurinskej, objavili pri stavebných prácach kvalitne opracovaný pieskovcový kváder. Pochádza minimálne zo stredoveku, nie je však vylúčené, že ide dokonca o nález z doby rímskej. Na sociálnej sieti o tom informoval Mestský ústav ochrany pamiatok (MÚOP) v Bratislave s tým, že na mieste sa robí archeologický výskum a pozoruhodný nález zaznamenal archeológ ústavu Branislav Resutík.

"Kváder bol použitý ako základ pod rožný okopníkový kameň a má rozmery 60x57x59 centimetrov. Keďže ide o dokonale opracovaný kameň, určite nemal slúžiť ako základ pod okopníkový stĺp. Jednoznačne teda pochádza zo staršej stavby, minimálne zo stredovekej," vysvetľuje MÚOP.

Kameň v základe stavby podľa ústavu plní svoju funkciu. Rýchla komisia zvolaná Krajským pamiatkovým úradom Bratislava preto rozhodla, že ostane na mieste. Nález však zadokumentovali.