Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Bratislave otvoria vo štvrtok ďalšie nákupné centrum - Centrál

Deň pred otvorením multifunkčnej stavby Centrál 17. októbra 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Centrum spolu s hotelom a administratívnou budovou postavili za 200 miliónov eur.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Nové nákupné centrum Centrál, ktoré vyrástlo na Trnavskom mýte, na mieste niekdajších kúpeľov, otvoria pre Bratislavčanov vo štvrtok 18. októbra. Na štyroch podlažiach návštevníci nájdu 150 obchodov a na streche zelený park s rozlohou 6000 štvorcových metrov (m2). Očakávame 20.000 až 25.000 návštevníkov denne, uviedol dnes na tlačovej konferencii predseda predstavenstva spoločnosti Immocap Group Peter Lukeš.

Projekt začali realizovať v roku 2005, o štyri roky neskôr odštartovali výstavbu a práce trvali 34 mesiacov. Dnes má nákupné centrum na 36.000 m2 obchody, reštaurácie, kaviarne, poštu či rôzne služby.

Centrum spolu s hotelom a administratívnou budovou postavili za 200 miliónov eur. Firma to zaplatila z vlastných zdrojov a bankového úveru. "Návratnosť je beh na dlhé trate, naša očakávaná je 10 až 12 rokov," vysvetlil dnes investičný riaditeľ firmy Martin Šramko. Koľko nájomníci za svoj priestor v nákupnom centre zaplatia, neprezradil. "Je to však kombinácia fixnej sumy a percenta z obratového nájmu," priblížil. Či projekt neskôr investor predá, zatiaľ firma nevie.


800 až 900 pracovných miest


K dnešnému dňu sa podľa Šramka v centre vytvorilo 800 až 900 pracovných miest. S 90 percentami nájomcov má investor podpísanú nájomnú zmluvu na desať rokov, v najbližšom období by sa teda veľmi obmieňať nemali. Ak budeme môcť ponúknuť niečo lepšie, vymeníme, dodal Šramko. Nákupný priestor je dnes prenajatý na 97 percent.

Deň pred otvorením multifunkčnej stavby Centrál 17. októbra 2012 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Kúpele Centrál kedysi poznali Bratislavčania vďaka 50-metrovému plaveckému bazénu. V novom multifunkčnom objekte plavecká päťdesiatka nebude, nahradí ju 25-metrový bazén so šiestimi dráhami. Ten bude súčasťou wellness a fitnescentra Golem, ktoré je aj v iných nákupných centrách v Bratislave. Hoci bude pre verejnosť, Bratislavčan za plávanie v ňom priemerne zaplatí osem eur na dve hodiny, čo bude minimálna doba na vstup do bazéna. "Priemerná preto, lebo to bude odstupňované podľa časových pásiem," uviedla minulý mesiac Alexandra Beljajevová z Golemu. Otvoriť bazén plánujú v novembri.

Na dvoch podzemných podlažiach má nákupné centrum aj takmer 1000 parkovacích miest, na každom poschodí 450. Počas týždňa od pondelka do piatka budú mať návštevníci tri hodiny parkovania zadarmo, cez víkendy budú parkovať bez poplatku päť hodín. Cyklisti v nákupnom centre svoje miesto na odstavenie bicykla zatiaľ nemajú, investor ho chce vytvoriť na jar.

Firma plánuje opraviť aj podchod na Trnavskom mýte, momentálne sa vraj finalizujú dohody medzi dotknutými mestskými časťami a mestom. Mohli by sme začať rekonštruovať v priebehu prvej polovice budúceho roka, poznamenal Lukeš. "Tento podchod však nie je v katastri napísaný ako podchod, tak sa musí najprv vyriešiť to," avizoval.



V apríli otvoril investor administratívnu časť, kde má najviac - 16.000 m2 - prenajatých spoločnosť Orange. Medicínske centrum s 50 ambulanciami má 4000 m2. V marci 2013 chcú otvoriť aj štvorhviezdičkový hotel. Pôvodne plánovala spoločnosť vytvoriť v jednej etape aj približne 300 bytov. "Prišla hospodárska kríza, bytov bolo prebytok. Dá sa to ešte dostavať, ak by bol záujem, ale možno by to už bola škoda," dodal Lukeš.

Celý multifunkčný komplex má byť zelenou budovou, dostane certifikát LEED. "Je to prvé takéto shopping centrum v strednej Európe," poznamenal predseda predstavenstva.