Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

FOTO: V Bratislave otvorili výstavu fotografií kráľovnej Alžbety II.

Na snímke výstava fotografií Jej Veličenstva britskej kráľovnej Alžbety II. pri príležitosti platinového jubilea pod názvom 70 rokov služby na Hviezdoslavovom námestí 2. augusta 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Výstava predstavuje archívne fotografie zo štátnej návštevy kráľovnej Alžbety a princa Philipa na Slovensku v roku 2008, keď navštívili Bratislavu a Vysoké Tatry.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Výstavu fotografií kráľovnej Alžbety II. pod názvom 70 rokov služby otvorili v utorok v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí. Britské veľvyslanectvo si ňou aj na Slovensku pripomína platinové jubileum, teda 70 rokov od nástupu jej veličenstva na trón.

"Kráľovná Alžbeta II. počas svojho 70-ročného vládnutia navštívila viac ako 120 štátov a v roku 2008 spoločne s princom Philipom aj Slovensko," uviedol britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker na otvorení výstavy, na ktorom sa zúčastnila aj starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. "Kráľovná panuje dlhšie než iný monarcha v histórii, ale ešte dôležitejšie je to, že jej vládnutie charakterizuje mimoriadne oddanie a zmysel pre povinnosť," podčiarkol veľvyslanec.



Výstava predstavuje archívne fotografie zo štátnej návštevy kráľovnej Alžbety a princa Philipa na Slovensku v roku 2008, keď navštívili Bratislavu a Vysoké Tatry. Niektoré z nich sú verejnosti prístupné po prvý raz. "Fotografie z tejto vzácnej návštevy zdobia už roky naše veľvyslanectvo. Som nesmierne šťastný, že zábery zachytávajúce jedinečnú atmosféru štátnej návštevy si vďaka výstave bude môcť pozrieť aj široká verejnosť," poznamenal Baker k výstave, z ktorej chce veľvyslanectvo urobiť putovnú expozíciu a v najbližších mesiacoch ju predstaviť aj ľuďom v iných slovenských mestách.

Fotografie dokumentujú rôzne časti programu kráľovského páru a poskytujú pohľad späť na jednu z najvýznamnejších návštev v histórii samostatného Slovenska. Baker ďalej priblížil, že vystavené fotografie sú dielom troch talentovaných fotografov - Jany Amarandei, Andreja Bána a Petra Haasa.



Zábery zachytávajú britskú kráľovnú na stretnutí s vtedajším prezidentom SR Ivanom Gašparovičom, na hokejovom zápase v Poprade, na hrebienku pri stretnutí s horskými nosičmi, s umeleckými remeselníkmi v Spišskej Sobote i v kruhu slovenských osobností a umelcov. Na jednom zo záberov je Alžbeta II. zobrazená v rozhovore s legendárnym spevákom Miroslavom "Mekym" Žbirkom. Ďalšia fotografia zaznamenáva slovenský temperament, ktorý britskej panovníčke na Hlavnom námestí v Bratislave predstavili tanečníci z folklórneho súboru Lúčnica. V sérii fotografií nechýba oficiálny portrét platinového jubilea kráľovnej Alžbety II., ktorý urobil škótsky fotograf Ranald Mackechnie na zámku Windsor.

Výstava na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí potrvá do 21. augusta.