Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Bratislave požehnajú základný kameň novej krížovej cesty

Na snímke predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup metropolita. Foto: TASR - Martin Baumann

Požehnanie základného kameňa sa uskutoční v rámci tradičnej bratislavskej púte pri príležitosti sviatku Povýšenia sv. kríža.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Občianske združenie (OZ) Bratislavská Kalvária organizuje v nedeľu (18. 9.) o 15.30 h požehnanie základného kameňa novej krížovej cesty na bratislavskej Kalvárii. "Požehnanie uskutoční bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský," uviedol pre TASR Ján Klepáč, predseda OZ.

Cieľom združenia je revitalizovať Bratislavskú Kalváriu, ktorá patrí k najstarším v strednej Európe, založili ju v roku 1694. "Bol to rozsiahly komplex vzácnych kaplniek a sôch, ktorý slúžil svojmu účelu až do 50. rokov 20. storočia, keď bol komunistickým režimom totálne zdevastovaný," hovorí Klepáč. Dodáva, že po prípravných prácach, spracovaní projektovej dokumentácie a vydaní súhlasov príslušných autorít boli v júli 2022 začaté stavebné práce na výstavbe nových zastavení obnovenej krížovej cesty.

Požehnanie základného kameňa sa uskutoční v rámci tradičnej bratislavskej púte pri príležitosti sviatku Povýšenia sv. kríža. "Sprievod sa vydá od Dómu sv. Martina až k úpätiu kalvárskeho kopca - ulica Za sokolovňou, neďaleko obytného domu č. 5, nad Pražskou ulicou. Na tomto mieste bude osadený základný kameň, tu sa začína nová krížová cesta a tu sa uskutoční požehnanie," avizujú organizátori.