Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Bratislave pribudnú nové zastávky aj posilnené spoje MHD

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR – Jakub Kotian

Dopravný podnik tiež dokončí odstraňovanie takzvaných dier v cestovných poriadkoch, teda vynechaných spojov vo vybraných časoch. Pravidelné odchody preto dostanú aj linky 27 a 58.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Dopravný podnik Bratislava (DPB) od novembra zriadi v hlavnom meste nové zastávky a vybrané linky posilní ďalšími spojmi. Mestský dopravca tak chce zabezpečiť obsluhu vznikajúcich nových štvrtí a aj odstránenie "dier" v cestovných poriadkoch. TASR o tom informoval hovorca DPB Martin Chlebovec.

V bratislavskej Záhorskej Bystrici vznikne nová zastávka Pod vŕškami, ktorú bude obsluhovať autobusová linka 36. Lepšiu obsluhu kopcovitých oblastí Bratislavy má zabezpečiť nová zastávka Drozdová pre linku 52 v Rači. "Linka 80 spájajúca Petržalku s centrom mesta opustí starú a slabšie využívanú konečnú zastávku Kopčany, nachádzajúcu sa uprostred priemyselnej štvrte, ktorá je navyše umiestnená pri ceste v dezolátnom stave," uviedol Chlebovec. Namiesto nej bude linka presmerovaná do novovznikajúcej štvrte Nesto, kde nájdu cestujúci nové obratisko s rovnomenným názvom a odkiaľ sa bude dať pešo dostať aj k vojenskému cintorínu či historickému československému bunkru.

Na základe podnetov verejnosti z bratislavskej Vrakune pridá dopravca linke 78 zastávku Pod gaštanmi. Naopak, linke 77 uberie zachádzky na zastávku Vodostav, keďže ju využíval v priemere iba jeden cestujúci pripadajúci na jeden spoj a jej obsluha je vzhľadom na nevyhovujúci stav komunikácie problematická.

Nové ulice a ukončenie komerčných názvov zase primali podnik zmeniť niektoré názvy zastávok. Ich nové pomenovanie pravidelne schvaľuje mestská odborná komisia. Zastávka ČOV Devínska Nová Ves zmení názov na Napájiská, Partizánska na Svoradova, Panorama City na Landererova, Technopol na Kutlíkova, OC Dubrawa na Pri Hrubej lúke a Pri kaplnke na Bystrické sady.

V bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) zároveň už nebudú od novembra trolejbusy označené trojciferným číslom. Linka 212 sa prečísluje na linku 42, 211 na 45, 210 na 40, 209 na 49, 208 na 48, 207 na 47, 205 na 60, 204 na 64, 203 na 44, 202 na 72 a linku 201 prečíslujú na linku 71. Bez zmeny zostanú linky 33, N44, N47 a N72.

Trolejbusovým linkám 71 (201) a 42 (212) pridá DPB od novembra prvé ranné spoje. Linka 42 bude navyše posilnená aj o večerné spoje z Cintorína Vrakuňa. Podnik tiež dokončí odstraňovanie takzvaných dier v cestovných poriadkoch, teda vynechaných spojov vo vybraných časoch. Pravidelné odchody preto dostanú aj linky 27 a 58.

Posilnené linky „S MHD po zelenej“ prechádzajú od novembra na zimný režim, čo znamená ukončenie posilnenej dopravy o 17.30 h. Zimnú prestávku si dá aj linka 154 k Horárni Krasňany.