Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Bratislave sa stretli experti na robotov a umelú inteligenciu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Farkaš priblížil, že na podujatie do Bratislavy pricestovali napríklad akademickí partneri z Univerzity v Hamburgu v Nemecku či z Talianskeho technologického inštitútu v Janove.

Bratislava 7. decembra (TASR) - V Bratislave sa v stredu stretli medzinárodní a slovenskí experti na kognitívnu robotiku a umelú inteligenciu. Zúčastňujú sa seminára projektu TERAIS, vďaka ktorému by sa Katedra aplikovanej informatiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave mala stať pracoviskom medzinárodnej akademickej excelentnosti. TASR informácie poskytol vedúci katedry a koordinátor projektu profesor Igor Farkaš.

"Veríme, že spolupráca v oblasti výskumu a výmena poznatkov posunie naše pracovisko v oblasti výskumu a inovácií na medzinárodnú úroveň," povedal Farkaš. Priblížil, že na podujatie do Bratislavy pricestovali napríklad akademickí partneri z Univerzity v Hamburgu v Nemecku či z Talianskeho technologického inštitútu v Janove.

Nový európsky projekt, ktorý odštartoval v októbri, prepojuje vedcov Univerzity Komenského s medzinárodnými partnermi pri výskume kognitívnej robotiky s využitím umelých neurónových sietí a hlbokého učenia, čo sú podľa Farkaša v súčasnosti špičkové technológie v oblasti umelej inteligencie. Trojročný projekt má rozpočet takmer 1,6 milióna eur. Je podporovaný vedecko-výskumným programom Európskej únie Horizon Europe a spolufinancovaný Univerzitou Komenského.