Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

V Bratislave sa začal obranný veľtrh IDEB Defence & Security

Na snímke vystavené obrnené vozidlá počas medzinárodného veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDEB v priestoroch výstaviska Incheba 3. októbra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Slovenská verejnosť si môže prvýkrát pozrieť na veľtrhu prototyp samohybnej kanónovej húfnice BIA 6x6 od Konštrukty-Defence.

Bratislava 3. októbra (TASR) - V Bratislave v utorok otvorili desiaty ročník veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDEB Defence & Security. Predstavia sa na ňom zástupcovia obranného a bezpečnostného priemyslu zo 17 krajín a takmer 100 vystavovateľov. Novinkou IDEB-u je, že okrem obrannej techniky sa zameriava aj na témy vnútornej bezpečnosti a protipožiarnej ochrany. Motívom tohto ročníka je "Protecting Slovakia - Protecting Europe". Potrvá do štvrtka (5. 10.).

"V dobe pokračujúceho vojenského konfliktu na Ukrajine je základným predpokladom pre bezpečnosť a mier práve silný a dynamický obranný priemysel v transatlantickom regióne. Chrániť a brániť Európu, to nie je na úkor SR, práve naopak. Spolu sme silnejší, schopnejší, slovenská bezpečnosť je vyššia, keď chránime nielen Slovensko, ale celú Európu," uviedol na úvodnom ceremoniáli minister obrany Martin Sklenár.

Na otvorení sa zúčastnili aj ďalší predstavitelia vlády SR, námestník českej ministerky obrany Daniel Blažkovec, ako aj ďalšie zahraničné delegácie. Ceremoniál odštartoval nízky prelet lietadla C-27J Spartan.

Slovenská verejnosť si môže prvýkrát pozrieť na veľtrhu prototyp samohybnej kanónovej húfnice BIA 6x6 od Konštrukty-Defence. Vystavená bude aj technika Ozbrojených síl SR, napríklad diaľkovo ovládaný samohybný odmínovací stroj Božena 5, vrtuľník UH-60M, tank Leopard 2A4 či samohybný delostrelecký systém Zuzana 2. Odborným garantom veľtrhu je Ministerstvo obrany SR. Súčasťou prezentácie činnosti rezortu budú aj dynamické ukážky.

Záštitu nad veľtrhom premiérovo prevzali aj Ministerstvo vnútra SR a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Rezort vnútra v samostatnej expozícii odprezentuje služobnú činnosť vybraných útvarov Policajného zboru. Hasičský a záchranný zbor bude v rámci statickej ukážky reprezentovať nákladné vozidlo MB Unimog 5023 4x4 a Tatra 815/7 10x10.