Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: V Bratislave sa začal veľtrh obrannej techniky IDEB

Na snímke v popredí sprava predseda vlády SR Eduard Heger a minister obrany SR Jaroslav Naď počas slávnostného ceremoniálu na Medzinárodnom veľtrhu obrannej techniky IDEB 10. mája 2022 v Incheba Expo v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Spoločnosť Rheinmetall v rámci svojej expozície ponúka vojenské nákladné vozidlo HX3 8x8, bojové vozidlo pechoty LYNX KF 41, ale aj zbrane a muníciu viacerých typov.

Bratislava 10. mája (TASR) - V Bratislave sa v utorok začal medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEB. Na výstavisku Incheba sa do štvrtka 12. mája predstaví stovka vystavovateľov z 15 krajín sveta. Na otvorení sa zúčastnili aj premiér Eduard Heger, minister obrany Jaroslav Naď a minister vnútra Roman Mikulec (všetci OĽANO).

Portfólio vystavovateľov zahŕňa vojenskú techniku, systémy obranného priemyslu, komunikačné a monitorovacie systémy, zbrane a muníciu, obrnené a robotické vozidlá, systémy a služby pre logistiku, hasiace technológie, výstroj a výzbroj ozbrojených zložiek a súvisiace produkty a služby pre ozbrojené sily.

Verejnosť môže na veľtrhu vidieť napríklad mobilné miesto riadenia (MMR) z dielne slovenskej spoločnosti Aliter Technologies, ktoré prepája operačné centrum velenia a riadenia s informáciami priamo z terénu získaných prostredníctvom špeciálnej vzducholode či dronu.

Spoločnosť Rheinmetall v rámci svojej expozície ponúka vojenské nákladné vozidlo HX3 8x8, bojové vozidlo pechoty LYNX KF 41, ale aj zbrane a muníciu viacerých typov. Zetor Engineering si pripravila pancierové taktické vozidlo ATV 4x4 Zetor Gerlach a rýchle prepadové vozidlo RDV Zetor Gerlach 4x4. Lockheed Martin sa odprezentuje simulátorom stíhačky F-16 Fighting Falcon. Medzi vystavovateľmi je aj turecká spoločnosť Baykar, ktorej vojenské drony aktuálne využíva ukrajinská armáda.



Spoločnosť BAE Systems predstavuje na výstave vozidlo CV90MkIV. V porovnaní s predchádzajúcou verziou má okrem iného nový dizajn veže. "Nová konfigurácia veže predstavuje náš pokračujúci záväzok dodávať najmodernejšie a najvyspelejšie bojové vozidlo pechoty dostupné na trhu," povedal výkonný riaditeľ BAE Systems Hägglunds Tommy Gustafsson-Rask. Vozidlo by malo poskytovať posádkam vylepšenú ochranu a zvýšenú bojovú efektivitu.

Ministerstvo obrany SR predstaví prácu ozbrojených zložiek, ale aj rôznu bojovú techniku ako napríklad prieskumné vozidlo BPsV-I, ktoré je výsledkom modernizácie pôvodne používaného vozidla BPsV Svatava, či húfnicu Zuzana 2.

Súčasťou programu sú aj dynamické ukážky. Na programe sú v stredu a štvrtok (11. a 12. 5.) so štartom o 14.00 h. V prvý deň veľtrhu sa v Inchebe zároveň uskutoční seminár venovaný téme Európskeho obranného fondu (EDF) určený najmä pre zástupcov obranného priemyslu.