Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Bratislave odštartoval edukačný projekt SCHOLA 2022

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Súčasťou vzdelávacích aktivít sú aj tri koncerty hosťujúcich umelcov v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca a v Klariskách.

Bratislava 16. mája (TASR) - Žiakom základných umeleckých škôl (ZUŠ), konzervatórií, hudobných akadémií, ale aj verejnosti je určený edukačný projekt SCHOLA 2022, ktorý sa v pondelok začína v Bratislave. "Je zameraný na štýlovú interpretáciu hudobného repertoáru od stredoveku po klasicizmus," uviedla pre TASR Eva Slaninková z občianskeho združenia Centrum starej hudby.

Projekt prináša sériu prednášok, tvorivých dielní, majstrovských kurzov a koncertov s témou interpretácie starej hudby s domácimi i zahraničnými odborníkmi.

Od 16. do 18. mája budú na Konzervatóriu v Bratislave prebiehať individuálne tvorivé dielne starej hudby pre žiakov ZUŠ. Medzi lektormi je aj umelecký vedúci súboru Musica aeterna, huslista Peter Zajíček a ďalší umelci venujúci sa starej hudbe doma i v zahraničí. V Dánsku pôsobiaci huslista, koncertný majster súboru Concerto Copenhagen Peter Spišský povedie študentský komorný ansámbel. "Tvorivé dielne sú bezplatné a končia sa záverečným koncertom 19. mája," dodala Slaninková.

O svoje znalosti sa so slovenskými študentmi podelia aj zahraniční hostia. Na Cirkevnom konzervatóriu bude viesť "masterclass" jeden z priekopníkov starej hudby, flautista Barthold Kuijken. "Guillermo Pérez zo súboru Tasto Solo bude mať prednášku o stredovekej hudbe," avizujú organizátori podujatie, ktoré sa uskutoční na pôde Vysokej školy múzických umení (VŠMU). Projekt tam uzavrie 30. mája masterclass svetoznámeho holandského klaviristu Ronalda Brautigama. "Kurzy je možné absolvovať aj na moderných nástrojoch, v prípade majstrovského kurzu Ronalda Brautigama bude k dispozícii moderný i kladivkový klavír (fortepiano)," uzavrela Slaninková.

Súčasťou vzdelávacích aktivít sú aj tri koncerty hosťujúcich umelcov v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca a v Klariskách.