Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Bratislave sa zrazili dva vlaky, 21 ľudí je zranených

Na snímke havarovaný vlak v Rači za Mladou gardou 26. októbra 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Rušňovodič je zranený ťažko, dvaja až traja ľudia stredne ťažko. Preprava je obmedzená na trase Bratislava - Nové Zámky, Bratislava - Trnava, obnovená bude najskôr o polnoci.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Zrážka dvoch osobných vlakov v Bratislave si dnes vyžiadala 21 zranených. Ako priblížil hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel, z nich jeden utrpel ťažké zranenie - ide o rušňovodiča z vlaku, ktorý tam ostal po nehode zakliesnený. Ďalšie štyri osoby sa zranili stredne ťažko a 16 ľudí má ľahké zranenia.

"V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) je 20 účastníkov nehody, sú prerozdelení do štyroch nemocníc - akademika L. Dérera, Ružinov, Staré Mesto a sv. Cyrila a Metoda. UNB dostala od záchranných zložiek krátko pred 18.45 h informáciu, že záchranná akcia sa definitívne skončila, počet 20 pacientov by mal byť konečný," uviedla pre TASR hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. Jeden pacient smeroval aj do detskej fakultnej nemocnice.

Najťažšie zranenia má podľa Stano Maťašovskej rušňovodič vlaku. "Má vážne poranenia hlavy, panvy a dolných končatín. Je v kritickom stave. Sprievodca podstúpil operáciu chrbtice, jeho stav je stredne vážny," priblížila. V nemocnici ostávajú aj ďalší traja ľudia pre otras mozgu, narazený hrudník a krčnú chrbticu. "Podrobia sa ďalším vyšetreniam a sú na pozorovaní. Väčšina ošetrených pasažierov vlaku mala ľahšie zranenia. Šlo najmä o pomliaždeniny a odreniny. Hospitalizácia v ich prípade nutná nebola," zhrnula.

V dôsledku zrážky osobných vlakov v Bratislave budú rýchliky meškať sto a viac minút, osobné vlaky nahradí autobusová doprava.

"Rýchliky budú vedené odklonom cez stanicu Bratislava - Nové Mesto a pre osobné vlaky sme nasadili náhradnú autobusovú dopravu na trase Bratislava - Hlavná stanica, Rača, Vajnory. Pre rýchliky odhadujeme meškanie cca 100 minút a viac," dodal.



"Dňa 26. 10. 2012 od 15:34 hod. bola ohlásená na operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave zrážka dvoch osobných vlakov na železničnej trati na 2,9. km pri Mladej garde v Bratislave. Na mieste udalosti zasahujú príslušníci  Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR z hasičských staníc HS - 1 Radlinského, HS - 3 Hálková, HS - 5 Petržalka. Spolu je nasadených šesť kusov hasičskej techniky a 23 príslušníkov HaZZ," informuje operačné stredisko Krajského riaditeľstva HaZZ v Bratislave.

Dodal, že bola odstavená 1. a 2. traťová koľaj, čiže preprava je obmedzená na trase Bratislava - Nové Zámky, Bratislava - Trnava. "Na odstránení nehody sa pracuje. Zatiaľ nie je možné odhadnúť čas odstránenia následkov nehody," uzavrel Šarluška.

V súčasnosti sa podľa nej na mieste nachádzajú spolu s hliadkami polície záchranné zložky, ktoré vykonávajú potrebné úkony.

Príčiny zrážky, jej okolnosti a následky budú predmetom ďalšieho vyšetrovania polície a príslušných orgánov železníc.

"Bližšie informácie k tejto udalosti poskytneme hneď, ako to bude možné. V súčasnosti je prioritou záchranných a bezpečnostných zložiek záchrana života a zdravia osôb na mieste," uzavrela Hrášková s tým, že cestujúci na tejto trati musia počítať so zdržaním vzhľadom na to, že pre záchranné práce je doprava v oboch smeroch zastavená.



Premávka bude obnovená najskôr o polnoci

Premávka vlakov na uzle, kde došlo dnes o 15.24 h k zrážke dvoch osobných vlakov, pravdepodobne nebude obnovená skôr ako o polnoci. Pre televíziu TA3 to dnes odhadol minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD), ktorý bol osobne kontrolovať situáciu na mieste nešťastia.

"Momentálne Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zabezpečuje premiestnenie čakajúcich pasažierov buď na stanicu Nové Mesto, odkiaľ sú vypravované alternatívne vlaky. Osobné vlaky sú presmerovávané cez Vajnory alebo cez Raču ďalej," dodal.

Príčiny nešťastia budú podľa neho známe v priebehu niekoľkých dní. "Môžem potvrdiť, došlo k zrážke vlakov, ktoré išli v tom istom smere. Ale predtým sa vyskytla prekážka, ktorou bol odstavený nákladný vlak. To bol asi spúšťací mechanizmus toho, čo sa potom stalo," povedal Počiatek s tým, že ostatné fakty ukáže vyšetrovanie.

"Priame záchranárske zákroky boli ukončené vyslobodením rušňovodiča, ktorý bol zakliesnený medzi dvoma rušňami, medzi ktorými došlo k zrážke," konštatoval minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý prišiel na miesto zrážky spolu s Počiatkom.

"Na tomto zákroku intenzívne pracovalo do 70 hasičov, členov záchranárskej služby a policajtov. Bolo veľmi dôležité, aby sa podarilo udržať aj posledného zraneného, ktorým bol rušňovodič," povedal Kaliňák s tým, že o stabilizáciu stavu rušňovodiča v tejto chvíli bojujú v nemocnici na Kramároch.

"Dnes o 15.24 h na trati Bratislava Vinohrady - Bratislava Hlavná stanica na 2. traťovej koľaji vlak Os 2018 narazil zozadu do vlaku Os 4618. Rušeň osobného vlaku 2018 sa následne vykoľajil," uviedol hovorca ZSSK Tomáš Šarluška.

Dodal, že bola odstavená 1. a 2. traťová koľaj, čiže preprava je obmedzená na trase Bratislava - Nové Zámky, Bratislava - Trnava.