Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prečo sa zrútila budova nikto nevie, ľudia sa ale môžu vrátiť domov

Foto: TASR

V Bratislave sa zrútila päťpodlažná budova v blízkosti rezidenčného komplexu 3nity.

Bratislava 1. júla (TERAZ.sk) - Príčina zrútenia sa päťpodlažnej budovy na rohu ulíc Plynárenská a Jarabinkova ostáva stále nejasná. Pád objektu podľa doterajších informácií spôsobil iba škodu na majetku. Objekt je zaistený a monitorovaný záchrannými zložkami.

Podľa slov veliteľa zásahu Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) nedošlo k zraneniam a nebola ani narušená statika obytného domu Veža 1 v rezidenčnom komplexe 3nity.

Ľudia sa pomaly vracajú domov

Ľudia, ktorých dnes evakuovali pre pád päťposchodovej budovy na bratislavskej Plynárenskej ulici, sa už môžu vrátiť do svojich domovov. TASR to potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Dôvodom evakuácie boli obavy z možného narušenia statiky obytného domu Veža 1 v rezidenčnom komplexe 3nity. Ako však už poobede avizovali priamo na mieste hasiči, statika porušená nebola.





Ako priblížil Miroslav Godor, príslušník SBS v skladoch na Plynárenskej ulici, najprv sa ozvala veľká rana. "Potom bolo počuť rinčanie skla, ktoré sa roztrieštilo až na druhý koniec ulice. A potom sme videli len obrovský kúdoľ prachu, ktorý sa rozvíril až nad výšku stromov pri ceste," povedal pre TASR.

Zrútená budova medzi už obývanou výškovou budovou Veža 1 a rozostavanou budovou Veža 2 v komplexe 3nity mala tri podzemné podlažia - garáže, a dve nadzemné podlažia, na vrchu malo byť údajne wellnesscentrum. Objekt podľa veliteľa zásahu nebol ešte skolaudovaný.

Stavba sa zborila krátko po 08.00 h. Na miesto hneď vyrazili tri hasičské autá a jedna hasičská sanitka. Miesto zabezpečila aj polícia, ktorú o 08.15 h kontaktoval miestny obyvateľ s tým, že z novostavby vypadli okná.

Tu bude player


Investor zrútenej budovy začne po vyšetrovaní s jej obnovou

Investor zrútenej budovy na bratislavskej Plynárenskej ulici začne hneď po skončení vyšetrovania možných dôvodov narušenia statiky s opravou poškodenej časti. "Bude uvedená do pôvodného stavu podľa projektu," informovala Iveta Adamcová z developérskej skupiny Vara Group.

Poukázala na to, že momentálne najdôležitejším krokom je zistenie rozsahu poškodenia a zaistenie bezpečnej prevádzky. "Poškodená rozostavaná budova je funkčne samostatná a neovplyvňuje statiku postavených veží. Najväčšia škoda vznikla v oblasti wellness centra, ktoré bolo vo výstavbe, a čiastočne aj na parkovisku nachádzajúcom sa pod wellness centrom," priblížila.