Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Bratislave si pripomenuli disidenta a zakladateľa ÚPN J. Langoša

Na snímke účastníci pietnej spomienky na disidenta, porevolučného ministra vnútra a zakladateľa Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jána Langoša 15. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Zakladateľ Ústavu pamäti národa je zosobnením myšlienky pamäti národa, ktorá sa netýka iba tých pozitívnych vecí, uviedol súčasný predseda Správnej rady ÚPN Ján Pálffy.

Bratislava 15. júna (TASR) – Na Námestí SNP v Bratislave si v stredu pripomenuli disidenta, porevolučného federálneho ministra vnútra, poslanca a zakladateľa Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jána Langoša. "Išlo o človeka, ktorý mal víziu a ktorý ostal vždy verný pravde, ktorú zažíval, a ostal verný myšlienkam slobody a demokracie," povedal súčasný predseda Správnej rady ÚPN Ján Pálffy. Podľa niekdajšieho poslanca Františka Mikloška bol Langoš cieľavedomou a integrálnou osobnosťou.

"Zakladateľ Ústavu pamäti národa je zosobnením myšlienky pamäti národa, ktorá sa netýka iba tých pozitívnych vecí. Sledovať má aj negatíva, ktoré naši predkovia v minulosti zažili alebo sme boli súčasťou toho obdobia ako deti my,"
skonštatoval na pietnej spomienke Pálffy.

Poznamenal, že Langoš v súvislosti s komunistickým režimom pôsobil ako disident, pripomenul však tiež, že sa neskôr dostal aj do výkonných politických funkcií. V nich rovnako preukázal charakter. Výsledkom toho bolo, že myšlienka na zriadenie ÚPN sa stretla s pozitívnou odozvou napriek tomu, že mnohí boli proti. "Myslím si, že svojou 20-ročnou činnosťou dokazuje, že to bol veľmi dobrý krok. Som presvedčený, že túto inštitúciu potrebujeme aj do budúcna," zdôraznil Pálffy.

Na snímke vľavo predseda Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ján Pálffy počas pietnej spomienky na disidenta, porevolučného ministra vnútra a zakladateľa Ústavu pamäti národa Jána Langoša 15. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bývalý poslanec a Langošov spolupracovník Mikloško ho označil za nadaného, cieľavedomého a integrálneho človeka, ktorý presne vedel, čo je komunizmus. Bez neho by ÚPN na Slovensku nebol vznikol. "Ústav je jeho dielo. Naštudoval projekt, ktorý mali Poliaci, naštudoval zákon a aplikoval ho na Slovensku. Bez neho by nebol vznikol. Vytýčil mu koncepciu," povedal Mikloško.

Netreba podľa neho zabudnúť, že prelobovať daný zákon v danom čase nebolo jednoduché. Vtedajší parlament nebol jednoznačne zaň, prezident ho vrátil a bolo treba na ňom opäť pracovať. "Vznik zákona nebol v pokomunistickom období jednoduchý. Vo vláde a parlamente bolo veľa komunistov," pripomenul Mikloško.

Zákon o vzniku Ústavu pamäti národa, ktorého úlohou je sprístupňovanie dokumentov z obdobia fašistického a komunistického režimu, prijali poslanci národnej rady pred 20 rokmi. Za ten čas úrad sprístupnil tisíce dokumentov, ktoré svedčia o krutosti týchto ideológií. Pri jeho vzniku stál Ján Langoš. Zomrel pri dopravnej nehode v roku 2006.