Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Bratislave zahrá po prvý raz organista pápeža Františka

Ilustračné foto. Foto: Oliver Ondráš

Na koncerte zaznejú klasické diela od Georga Friedricha Händla, Felixa Mendelssohna-Bartholdyho či Johanna Sebastiana Bacha aj sakrálna organová hudba 20. storočia.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Do Bratislavy pricestuje organista Baziliky svätého Petra vo Vatikáne Gianluca Libertucci (1967). "Vystúpi na koncerte Dives in misericordia, ktorý sa uskutoční v pondelok 3. decembra o 18.00 h vo františkánskom kostole," TASR informovala PR manažérka Zuzana Golianová.

Na koncerte zaznejú klasické diela od Georga Friedricha Händla, Felixa Mendelssohna-Bartholdyho či Johanna Sebastiana Bacha aj sakrálna organová hudba 20. storočia.

"Ako organista Baziliky sv. Petra vo Vatikáne mal Gianluca Liberetucci privilégium pravidelne koncertovať v prítomnosti pápeža Jána Pavla II., Benedikta XVI. a Františka. Viedol reštaurátorské práce všetkých organov Baziliky sv. Petra. V roku 1993 hral na organe počas zádušnej omše slúženej za veľkého režiséra Federica Felliniho," predstavil interpreta Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave, ktorý koncert organizuje spolu s Rehoľou menších bratov františkánov. Do pozornosti dáva aj vizuálnu stránku koncertu - netradičnú atmosféru mu dodá špeciálne osvetlenie bratislavského františkánskeho kostola.

Liberetucci prichádza do hlavného mesta Slovenska po prvý raz. V rámci významných organových festivalov absolvoval vystúpenia v mnohých krajinách sveta. Program koncertu bude zahŕňať repertoár od klasických diel veľkých skladateľov, ako Händel, Mendelssohn-Bartholdy, César Franck, Théodore Dubois, Bach či Léon Boëlmann, po skladby autorov ako Flor Peeters, ktorý je považovaný za najlepšieho improvizátora sakrálnej organovej hudby 20. storočia. Medzi autorov, ktorých Libertucci zaradil do repertoáru koncertu, patrí napríklad aj austrálsky skladateľ George Thalben-Ball so svojím dielom Elegy či taliansky organista Niccoló Moretti so skladbou Rondó pre orchester.

Podujatie je hudobnou bodkou za stredoeurópskym festivalom talianskeho filmu MittelCinemaFest, koná sa pod záštitou veľvyslanca Talianskej republiky na Slovensku Gabriela Meucciho.

Vstup na koncert je voľný.