Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Bratislavskom kraji odobrali 175 vzoriek zmrzlín,8 z nich nevyhovelo

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Kontroly sa zameriavali na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipuláciu a predaj nebalenej zmrzliny či na požiadavky na jej označovanie.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Hygienici vykonali počas leta v Bratislavskom kraji 165 kontrol v prevádzkach s výrobou alebo predajom nebalenej zmrzliny. Najčastejším nedostatkom boli nevyhovujúce výsledky vzoriek zmrzlín na mikrobiologické vyšetrenie. Zo 175 vzoriek ich nevyhovelo osem. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Katarína Nosálová.

Dokopy sa prevádzkam uložilo šesť blokových pokút v celkovej sume 1200 eur, za nevyhovujúce výsledky vzoriek zmrzlín sa uložila úhrada nákladov v celkovej sume 338 eur. Okrem nevyhovujúcich výsledkov vzoriek zaznamenali hygienici tiež nevyhovujúcu úroveň podávania zmrzliny, prekročenú dobu predaja, neoznačený dátum výroby, neodobratie a neuskladnenie vzoriek vyrobených zmrzlín či nepredloženie zdravotnej spôsobilosti zamestnancov.

Oproti predošlým rokom zaznamenali hygienici menej nedostatkov v prevádzkovej hygiene, ale vyššie množstvo nevyhovujúcich vzoriek. "V čase výkonu kontrol bola prevádzková a osobná hygiena na požadovanej úrovni. Zmrzliny boli označené v súlade s platnou legislatívou," skonštatovala regionálna hygienička Eva Fitzová.

Kontroly sa zameriavali na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipuláciu a predaj nebalenej zmrzliny či na požiadavky na jej označovanie. "Kontroly sú spojené aj s odberom vzoriek, ktorý je zameraný na mikrobiologické a chemické vyšetrenie zmrzliny," dodala Fitzová.