Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Regióny

V Brezne obnovujú pomník pri letisku v Rohoznej

Ilustračné foto. Foto: TASR - Marko Erd

Fašistické vojská tam chladnokrvne popravili 31 civilistov, najstaršia obeť mala 80 rokov a najmladšia iba šesť.

Brezno 4. novembra (TASR) - Mesto Brezno obnovuje pri letisku v miestnej časti Rohozná pietne miesto venované na počesť umučených ľudí počas Slovenského národného povstania (SNP). Fašistické vojská tam chladnokrvne popravili 31 civilistov, najstaršia obeť mala 80 rokov a najmladšia iba šesť. Informoval o tom v sobotu brezniansky primátor Tomáš Abel na sociálnej sieti.

"Pomník umučených dostane dôstojnú podobu," zdôraznil Abel. Mestu sa ho podarilo zachrániť vďaka dotácii z ministerstva obrany. Na obnovu národnej kultúrnej pamiatky, a teda na odstránenie zničeného kamenného obkladu a betónovej podnože, podstavca a nápisovej dosky, ako aj na vybudovanie nových dostalo mesto 12.000 eur.

"V rámci vzdelávania a podpory výchovy mladých ľudí k úcte k histórii vlastného národa je dôležité informovať a vysvetľovať historické udalosti a ich súvislosti nielen na globálnej, ale predovšetkým na lokálnej úrovni. Treba hovoriť o konkrétnych veciach, o konkrétnych osobách, ktorých potomkovia ešte stále žijú v Brezne, a to na pozadí udalostí, ktoré sa udiali na miestach pre nich známych. Preto je ďalším cieľom mesta v rámci vzdelávacích aktivít iniciovať v školách na území mesta výklad dejín i priamo pri tomto pietnom mieste," konštatoval Abel.

V miestnej časti Rohozná, v lokalite Krtičná, 12. decembra 1944 nemeckí vojaci v blízkosti núdzového letiska, ktoré počas SNP slúžilo na zásobovanie vojenským materiálom, mučili a napokon popravili 31 nevinných ľudí. Narýchlo ich pochovali v hromadnom hrobe v neďalekom leteckom bunkri, ale na nátlak verejnosti napokon povolili ich exhumáciu. Identifikovať sa podarilo 28 tiel, traja mŕtvi sú však doteraz neznámi.