Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V centre Bratislavy opäť ožijú verše Hviezdoslavovej básne

Pavol Országh Hviezdoslav. Foto: TASR - Vladimír Benko

Žulové stĺpiky pribudli k básnikovej soche v roku 2006. Na ich vrchnej strane je vytesaná časť Hviezdoslavovej básne.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Na Hviezdoslavovom námestí v centre Bratislavy po rokoch opäť ožije text Pavla Országha Hviezdoslava z básne Z úprimnosti duše z lyrického cyklu Letorosty. Verše zdobia stĺpiky v susedstve Hviezdoslavovej sochy. Vďaka obnove písma budú opäť čitateľné. Zrenovované stĺpiky slávnostne odovzdajú v nedeľu o 15.30 h pri príležitosti 100. výročia úmrtia jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov.

"Obnovu veršov iniciovala bratislavská mestská časť Staré Mesto spolu s prekladateľom a bývalým diplomatom Stanislavom Vallom. Projekt financovala Bratislavská organizácia cestovného ruchu - Bratislava Tourist Board (BTB)," povedal pre TASR hovorca BTB Július Buday.

Žulové stĺpiky pribudli k básnikovej soche v roku 2006. Na ich vrchnej strane je vytesaná časť Hviezdoslavovej básne. Zlatá farba zvýrazňujúca text však časom vybledla a báseň sa dala prečítať už len ťažko. "Staré Mesto, na území ktorého stĺpiky stoja, nás preto oslovilo s prosbou o spoluprácu. Pri obnove zlatého písma spolupracovalo aj Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických na Slovensku," spresnil Buday.

Slovenský básnik, dramatik, spisovateľ, prekladateľ a právnik Pavol Országh Hviezdoslav bol jednou z najväčších a najznámejších osobností slovenskej literatúry. V pondelok (8. 11.) uplynie 100 rokov od jeho smrti.