Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

VIDEO: V centre Košíc podávali dobročinnú polievku sv. Alžbety

Na snímke sprava primátor mesta Košice Jaroslav Polaček a košický arcibiskup Bernard Bober počas podávania pôstnej šošovicovej polievky svätej Alžbety pre ľudí v núdzi v Košiciach 12. novembra 2021. Foto: TASR – František Iván

Podávaním polievky svätej Alžbety pre ľudí v núdzi a dobrovoľnou zbierkou si v Košiciach pripomínajú výročie vyhlásenia svätej Alžbety Uhorskej za patrónku mesta.

Košice 12. novembra (TASR) – Pomoc ľuďom v núdzi je dôležitá, pripomenul to košický arcibiskup metropolita Bernard Bober počas tretieho ročníka dobrovoľnej zbierky Polievka svätej Alžbety v Košiciach, ktorú vyhlásilo mesto. Pôstnu šošovicovú, takzvanú polievku chudobných, podávali v piatok popoludní v centre Košíc.

„Dnes máme nielen bohatých, šikovných ľudí, skvelých manažérov. Na druhej strane musíme povedať, že je tu veľa biedy. Kde sú bohatí, tam sú aj núdzni, biedni. Tento rozdiel bude treba nejako zmazávať a okrem toho ukázať, že civilná spoločnosť, ako aj cirkev majú záujem eliminovať všetky ľudské problémy, ktoré sú medzi nami vo vzťahoch, ale zvlášť v tom rozdeľovaní,“ uviedol Bober. Pripomenul, že aj takáto akcia pomáha myslieť na tých, ktorí toho nemajú toľko ako ostatní.



Podávaním polievky svätej Alžbety pre ľudí v núdzi a dobrovoľnou zbierkou si v Košiciach pripomínajú výročie vyhlásenia svätej Alžbety Uhorskej za patrónku mesta. „Alžbeta bola sväticou, ktorá by nám mala ísť príkladom v pomoci blížnym v ťažkých životných situáciách. Ak každý z nás pomôže čo i len troškou, tak to má zmysel. Ako primátor som veľmi rád, že nielen veriaci, ale všetci Košičania môžu vo svojej patrónke nachádzať vzor pre službu ľuďom v núdzi,“ povedal primátor Jaroslav Polaček.



Dobročinnú polievku varili kuchári zo združenia Aregala Slovensko - kuchári bez hraníc. Výťažok poputuje na podporu úhrad nákladov spojených s prevádzkovaním košických združení Útočište a Suverénny rád maltézskych rytierov. Ako povedal vedúci staromestskej charity Samaritán Ľubomír Badiar, ktorú prevádzkuje Útočište, peniaze využijú na nákup surovín pre ľudí bez domova, ktorým varia štyrikrát týždenne, či na oblečenie, ktoré potrebujú s nástupnom zimy.