Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V centre Štúrova pribudlo kovové srdce na zber plastových vrchnákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Srdce sa nachádza na frekventovanom mieste v blízkosti okružnej križovatky Nánanskej cesty, takže spĺňa aj edukačný význam potreby triedenia odpadov.

Štúrovo 28. apríla (TASR) – Mesto Štúrovo osadilo v centre mesta prvé kovové srdce slúžiace ako zberné miesto pre plastové vrchnáky. Obyvatelia môžu do srdca vhadzovať vrchnáky z PET fliaš vyrobené z tvrdého plastu. Výťažok zberu venuje samospráva na charitatívne účely. „Zber vrchnákov z PET fliaš má v našom meste svoju tradíciu. Dlhé roky ho zastrešovalo Centrum voľného času v Štúrove, v súčasnosti v tom pokračuje úsek komunálnych služieb Mestského úradu v Štúrove. Po naplnení srdca budeme môcť spoločnými silami pomôcť v čo najväčšej možnej miere rodinám so zdravotne znevýhodneným dieťaťom,“ povedal primátor Štúrova Eugen Szabó.

Kovové srdce na zber vrchnákov darovala mestu spoločnosť SKC foundry. „Našou hlavnou motiváciou bol charitatívny rozmer projektu. Zároveň však poukazujeme aj na ekologický rozmer vrchnákov, pretože problém s plastovými odpadmi je všeobecne známy,“ zdôraznil Milan Karoli, riaditeľ spoločnosti SKC foundry. Dcérska spoločnosť španielskej firmy pôsobiaca v štúrovskom priemyselnom parku sa zaoberá výrobou vysoko sériových odliatkov z tvárnej liatiny najmä pre automobilový priemysel.

Vrchnáky z PET fliaš sú vyrábané z kvalitného tvrdého plastu, takže ide o drahšiu surovinu ako bežná plastová fľaša. Recyklovať ich je výhodné nielen z hľadiska ekonomického, ale aj ekologického. Srdce sa nachádza na frekventovanom mieste v blízkosti okružnej križovatky Nánanskej cesty, takže spĺňa aj edukačný význam potreby triedenia odpadov.