Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V charitatívnom behu Podeľme sa! športovci symbolicky zdolali rekord

Športovo - charitatívny projekt Podeľme sa! s cieľom pomôcť rodinám v núdzi. Skupina slovenských športovcov sa na Hlavnej ulici v Košiciach pokúsi štafetovým spôsobom symbolicky prekonať slovenský rekord v maratóne. Na snímke Róbert Štefko ako prvý bežec tesne po štarte. Košice, 28. júna 2020. Foto: TASR – František Iván

Výsledný čas na časomiere ukazoval hodnotu 2:03:15, čiže o viac ako šesť minút lepší ako rekord maratónca Róberta Štefka z roku 1998.

Košice 28. júna (TASR) – Desiatky slovenských bežcov v nedeľu popoludní v centre Košíc spoločne v štafetovom behu symbolicky zdolali slovenský rekord v maratóne. Išlo o súčasť charitatívneho projektu Podeľme sa! so zbierkou na pomoc rodinám v núdzi. Výsledný čas na časomiere ukazoval hodnotu 2:03:15, čiže o viac ako šesť minút lepší ako rekord maratónca Róberta Štefka z roku 1998.



Na viac ako 42 kilometrovej trati sa vystriedali atléti aj športovci z iných odvetví, medzi nimi samotný držiteľ rekordu Štefko, najlepší súčasný slovenský vytrvalec Tibor Sahajda či trojnásobná olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová. Záverečné metre bežali aj Jozef Mikloško a kňaz Peter Gombita, predstavitelia organizácií Úsmev ako dar a Oáza – nádej pre nový život, ktoré sa dlhodobo venujú pomoci ohrozeným rodinám.

Charitatívny beh vznikol z iniciatívy košického Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v súvislosti s dôsledkami pandémie nového koronavírusu na tých najchudobnejších, ako je strata práce, či dokonca strechy nad hlavou. Trasa kilometrového úseku, na ktorom sa športovci striedali, viedla od Dolnej brány na Hlavnej ulici k morovému stĺpu Immaculata a naspäť. Podujatie sa konalo v priaznivom počasí a sledovali ho početní diváci.



"Skončilo to skvele, bola to taká lavína pozitívneho cítenia a vnímania sveta. To bolo niečo, čo nás všetkých nadchlo, videli sme obrovskú vlnu emócií, nadšenia a spolupatričnosti. O viac ako šesť minút bol pokorený čas Róberta Štefka, ale obrovská úcta k jeho výkonu (2:09:53), ktorý dosiahol sám v roku 1998. Teraz sme na to potrebovali viac ako 30 bežcov, ktorí sa podelili o svoje výkony," uviedol pre TASR riaditeľ MMM Branislav Koniar.

Pomôcť ohrozeným rodinám je možné prispením cez darcovský portál www.podelmesa.org, zbierka pokračuje až do 4. októbra - deň konania MMM. "Toto mal byť taký štart, impulz pre celé Slovensko, aby sme nezabúdali na ľudí v núdzi. Verím, že sa nám podarilo vzbudiť záujem o osudy týchto ľudí a rodín, a že sa na tom konte do 4. októbra objaví o niečo viac peňazí, než by sa čakalo," dodal Koniar.

Štafeta s Kuzminovou i Sahajdom symbolicky prekonala Štefkov rekord



Maratónska štafeta s finišujúcou Anastasiou Kuzminovou symbolicky prekonala slovenský rekord. Zápis Róberta Štefka z roku 1999 vylepšila o viac než šesť minút, no hlavným mottom akcie Podeľme sa! bola pomoc najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva.

Unikátne podujatie situované do centra Košíc spojilo snahu o vytvorenie slovenského rekordu s pomocou organizáciám Úsmev ako dar a Oáza - nádej pre nový život, ktoré sa dlhodobo angažujú v otázkach starostlivosti o najohrozenejšie skupiny obyvateľstva. Slovenský rekord Róberta Štefka 2:09:53 h platný od roku 1999 napokon neodolal. Štafeta zložená zo športových osobností na čele s majstrom Slovenska v maratóne Tiborom Sahajdom či držiteľom rekordu Štefkom dosiahla čas 2:03:15 h. Záver 42,195 kilometrov dlhej trate patrili trojnásobnej olympijskej víťazke v biatlone Anastasii Kuzminovej. Zo symbolického pokorenia rekordu mal radosť aj Štefko: "Bola to skvelá štafeta, na všetkých som pyšný. Každý ukázal, že má športového ducha. Spoločne sme sa podieľali na dobrej veci. Budem si to pamätať." Podľa riaditeľa podujatia Branislava Koniara splnila akcia svoj účel.