Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V čiernych okresoch Banskobystrickej diecézy platí dišpenz

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Výnimka platí pre veriacich tých farností, ktoré sa podľa okresov nachádzajú v rámci platného COVID automatu v treťom stupni ohrozenia (čierna farba).

Bratislava/Banská Bystrica 4. novembra (TASR) - V čiernych okresoch Banskobystrickej diecézy platí dišpenz od účasti veriacich na svätých omšiach v nedeľu a v prikázané sviatky. Rozhodol o tom banskobystrický biskup Marián Chovanec. Z dekrétu, ktorý podpísal, vyplýva, že platí až do odvolania. Informuje o tom na svojom webe tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

V dekréte sa uvádza, že Chovanec vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu na území Banskobystrickej diecézy s platnosťou od 3. novembra až do odvolania udeľuje dišpenz od povinnosti zúčastniť sa svätej omše v nedeľu a prikázaný sviatok. Výnimka platí pre veriacich tých farností (alebo filiálok), ktoré sa podľa okresov nachádzajú v rámci platného COVID automatu v treťom stupni ohrozenia (čierna farba) a ich účasť na eucharistickom slávení nie je možná pre limitovaný počet veriacich na bohoslužbe.

Chovanec veriacich povzbudzuje, aby v čase dišpenzu venovali čas najmä modlitbe "osobne alebo v rodinách". Zároveň pripomína, aby bola nedeľa "pre veriacich aj tým dňom a časom, v ktorom svojej rodine a svojím blízkym venujú čas a starostlivosť, ktoré im ťažko môžu venovať v iných dňoch týždňa".