Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V detskej nemocnici v Košiciach pribudli prístroje pre onkopacientov

Na snímke manažérka Centra pomoci Ligy proti rakovine Košice Ľubica Slatina ukazuje priestory Centra pomoci Ligy proti rakovine v Košiciach počas vyhodnotenia slovensko-ukrajinského projektu s názvom Spoločná iniciatíva na zlepšenie kvality života detí s onkologickými chorobami v Zakarpatskej oblasti, Košickom a Prešovskom kraji, v Košiciach 20. októbra 2021. Foto: TASR – František Iván

Projekt v rámci cezhraničnej spolupráce Maďarsko - Slovensko - Rumunsko - Ukrajina sa začal v novembri 2019 a ukončia ho v závere mesiaca.

Košice 20. októbra (TASR) – Zlepšiť kvalitu života detí s onkologickými chorobami v Košickom a Prešovskom kraji, ako aj Zakarpatskej oblasti bolo cieľom cezhraničného projektu v celkovej sume takmer 330.000 eur. Pribudlo tak napríklad pre onkopacientov vybavenie v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informovali partneri projektu.

Projekt v rámci cezhraničnej spolupráce Maďarsko - Slovensko - Rumunsko - Ukrajina sa začal v novembri 2019 a ukončia ho v závere mesiaca. Spolupracovali na ňom košická nezisková organizácia Svetielko pomoci s ukrajinskou verejnou organizáciou Rada ochrany prác pacientov a zdravotníckych pracovníkov. Časť prostriedkov bola venovaná vzdelávaniu a výmene skúseností medzi odborníkmi či na organizovanie rôznych aktivít v priestoroch Centra pomoci Ligy proti rakovine v Košiciach. Vydali aj štyri informačné publikácie určené pre rodiny s dieťaťom v liečbe, po liečbe alebo v terminálnom štádiu, ktoré sú dostupné aj na webovej stránke organizácie.



Výška príspevku z Európskej únie predstavovala viac ako 295.000 eur, zvyšok spolufinancovali ukrajinský a slovenský partner. Podpora z projektu pre DFN predstavovala takmer 22.800 eur. Využitá bola na prístrojové vybavenie, zdravotnícke pomôcky, ochranné a dezinfekčné pomôcky pre oddelenie detskej onkológie a hematológie, Kliniku pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny a vybavenie interiéru nemocnice.



„Zakúpili sme 21 lavičiek do nemocničných čakární, päť pulzných oximetrov s príslušenstvom, jeden prenosný multiparametrický pacientsky monitor, štyri závesné germicídne žiariče a osem prístrojov na ohrievanie a zvlhčovanie kyslíka s príslušenstvom,“ povedala hlavná koordinátorka projektu a riaditeľka Svetielka pomoci Miroslava Hunčíková.

Podľa Hunčíkovej ročne pribúda na východnom Slovensku okolo 50 až 60 nových detských pacientov s onkologickým ochorením.