Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V Detve sprístupňujú ukážky vzorov vyšívaných na tradičnom odeve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Výskum robili vo vybraných obciach okresov Zvolen, Detva a Banská Bystrica.

Detva 11. augusta (TASR) - Podpolianske výšivky viacerých amatérskych i profesionálnych umelkýň postupne strácajú tradičný lokálny charakter. Tvrdí to Andrea Jágerová z Centra tradičnej kultúry v Detve. Uviedla, že verejnosti tak v katalógu a na výstave sprístupňujú ukážky vzorov vyšívaných na tradičnom odeve.

Pripomenula, že vyšívanie krivou a pravou ihlou je na Podpoľaní stále živé a v poslednom desaťročí vyšívačiek pribúda. Mnohé ženy si podľa nej vyšívajú tradičné oplecko, zásteru, sukňu i pánsku košeľu. "Vzory, na Podpoľaní nazývané furmi, si vymieňajú medzi sebou, hľadajú na internete či na odevných súčastiach z kostýmov folklórnych kolektívov," spomenula. Doplnila, že zriedkavo siahajú po originálnych predlohách zachovaných v súkromných zbierkach či v zbierkových fondoch múzeí. Podľa nej staré furmi, ktoré ženy vyšívali v prvej polovici minulého storočia, sa v mnohých prípadoch líšia od tých, ktoré sa vyšívajú dnes.

Jágerová poznamenala, že edíciu Furmi tvoria katalógy vzorov vyšívaných na tradičných odevných súčastiach. "Cieľom bolo sprístupniť ukážky tradičných vzorov, ktoré sa nachádzajú na ženských zásterách z prvej polovice 20. storočia," zdôraznila. Paralelne s katalógom pracovali aj na príprave výstavy záster s rovnomenným názvom.

Výskum robili vo vybraných obciach okresov Zvolen, Detva a Banská Bystrica. "V katalógu i na výstave uvádzame len výber najtypickejších, doplnených niekoľkými výnimočnými kusmi," konštatovala s tým, že práca s vydaním publikácie a uvedením výstavy trvala viac ako rok a pol.

Výstavu Furmi v Podpolianskom múzeu v Detve si môžu záujemcovia pozrieť do 15. decembra. Publikácia je pre ľudí k dispozícii v Centre tradičnej kultúry v Detve.